LOVER PROSTEST-STOPP: — Vi kan ikke gjøre retrett. Det vi gjør er i landets interesse. Vi kan ikke overlate landet i hendene på væpnede grupper, sier Abhisit.  REUTERS/Sukree Sukplang/Scanpix
LOVER PROSTEST-STOPP: — Vi kan ikke gjøre retrett. Det vi gjør er i landets interesse. Vi kan ikke overlate landet i hendene på væpnede grupper, sier Abhisit. REUTERS/Sukree Sukplang/ScanpixVis mer

Statsministeren lover protest-stopp i Bangkok

Vil gå i gang med operasjon. Men mannen som man tror kunne løst den politiske krisa i Thailand er taus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Thailandske styrker vil nå gå i gang med en operasjon som vil sette en stopper for de massive demonstrasjonene som har preget hjertet av Bangkok siden april, melder BBC.

Den eneste måten å få stoppet dem er ifølge statsminister Abhisit Vejjajiva å bruke militær makt.

Seks personer ble drept i sammenstøt mellom soldater og opprørere i går. Til sammen har 22 personer blitt offer for volden de tre siste dagene. Minst 170 personer har blitt skadd.

- TerroristerAbhisit har vært taus siden kampene brøt løs, men sier i sine første kommentarer at han nå vil prøve å få byen tilbake til sin normale tilstand med minimalt tap.

Han mener det er en marginal gruppe blant rødskjortene som ikke ønsker dialog som setter landets stabilitet i fare.

FØRSTE TV-KOMMENTAR: Statsminister Abhisit har vært taus siden kampene brøt løs, men sier i sine første kommentarer at han nå vil prøve å få byen tilbake til sin normale tilstand med minimalt tap. Foto: EPA/AHMAD YUSNI/Scanpix
FØRSTE TV-KOMMENTAR: Statsminister Abhisit har vært taus siden kampene brøt løs, men sier i sine første kommentarer at han nå vil prøve å få byen tilbake til sin normale tilstand med minimalt tap. Foto: EPA/AHMAD YUSNI/Scanpix Vis mer

— Vi kan ikke gjøre retrett. Det vi gjør er i landets interesse. Vi kan ikke overlate landet i hendene på væpnede grupper, sier Abhisit.

Han hevdet at det blant de mange tusen demonstrantene også er terrorister.

- Så lenge det fortsatt er demonstrasjoner, er terroristene der og kan angripe myndighetene og demonstranter. Vi kan ikke la dem holde Bangkoks innbyggere som gisler, fortsatte han.

Kongen etterlysesMannen som har klart å løse lignende konflikter tidligere, har vært spesielt taus: Kong Bhumibol Adulyadej (82). The New York Times omtaler han som «en samlende farsfigur» for Thailand.

Rødskjortenes ledere har bedt 82-åringen ta grep om situasjonen, men den syke kongen har skuffet mange ved å ikke ytre et eneste ord som kan roe gemyttene, slik som han gjorde i 1973 og 1992. Da stoppet han med rolig tone de politiske uenighetene, skriver avisa. Bhumibol har stor makt i Thailand på grunn av sin popularitet.

SAMMENSTØT: Seks personer ble drept i sammenstøt mellom soldater og opprørere i går. Til sammen har 22 personer blitt offer for volden de tre siste dagene. Minst 170 personer har blitt skadd. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/Scanpix
SAMMENSTØT: Seks personer ble drept i sammenstøt mellom soldater og opprørere i går. Til sammen har 22 personer blitt offer for volden de tre siste dagene. Minst 170 personer har blitt skadd. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/Scanpix Vis mer

Lørdag ble nok en dag med Bangkok i noe som mer ligner en stridssone. Soldatene brukte tåregass, gummikuler og skarpe skudd mot opprørerne etter at de satte fyr på bildekk, melder Associated Press.

Myndighetene hevder rødskjortene angriper troppene med pistoler, granater og brannbomber.

AttentatSoldatene rullet lørdag ut piggtråd i veiene som leder inn til Ratchaprarop-området, et distrikt like nord for rødskjortenes protestleir, og advarte mot at det var en såkalt «Live Firing Zone».

Kampene følger attentatforsøket på opprørsgeneral Khattiya Sawatdiphol, også kjent som Seh Daeng, torsdag. Generalmajoren er utpekt som Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra hemmelige allierte.

Helt siden statsministeren ble avsatt ved et kupp i 2006, har Seh Daeng sverget å bringe ham tilbake til makten. Og siden Thailands høyesterett 12. mars i år konfiskerte halvparten av formuen til den korrupsjonsdømte  statsministeren har titusenvis av rødskjorter barrikadert seg i hovedstaden.

TAUS: Thailands syke kong Bhumibol Adulyadej. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/Scanpix
TAUS: Thailands syke kong Bhumibol Adulyadej. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/Scanpix Vis mer

Utenriksdepartementet besluttet 23. april å fraråde ikke-nødvendige reiser til Bangkok. Det har den siste tiden vært flere voldelige sammenstøt i Bangkok og vi kan ikke utelukke at denne situasjonen eskalerer, skriver UD på Thailands landsider.