Statsministeren med bombe dagen før valget

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen oppløser den blå alliansen dagen før valget. - Et svik, sier hans egen utenriksminister.

GIR OPP: Venstre-leder og statsminister Lars Løkke Rasmussen gir opp den borgerlig-liberale alliansen i Danmark og åpner for å danne regjering over midten.
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
GIR OPP: Venstre-leder og statsminister Lars Løkke Rasmussen gir opp den borgerlig-liberale alliansen i Danmark og åpner for å danne regjering over midten. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB scanpixVis mer

Danmarks Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen sjokkerer Danmark i dag med sin siste annonsering.

Han forteller til flere danske medier i dag at han oppløser den borgerlig-liberale regjeringen som i dag styrer Danmark. I stedet går han nå for å danne regjeringen over midten. Det er stikk i strid med hans tidligere valgkamputspill om at han ønsker å fortsette som statsminister for dagens regjering.

- Jeg har kommet til den konklusjonen at hvis Venstre får et sterkere mandat i morgen, så skal jeg bruke all energi, kompetanse og erfaring på å undersøke om det kan være mulig å danne en regjering med ansvarlige partier over midten. Det er bruk for samling på midten, sier han ifølge TV 2 Danmark.

«Død og begravet»

Han sier videre at han er bekymret for at det skal dannes en sosialdemokratisk regjering som inkluderer partier på ytterste venstre fløy, og sier det er uaktuelt for ham å samarbeide med ytre høyre-partier som Stram Kurs og Nye Borgerlige.

Ikke en eneste meningsmåling i Danmark viser at den borgerlig-liberale regjeringskonstellasjonen kan få 90 mandater i Folketingsvalget, og TV 2 omtaler regjeringen som «død og begravet».

Rasmussen erkjenner at det ikke er noen realistisk mulighet for at regjeringen kan bli sittende, men nekter samtidig for at dette er et desperat trekk like før valget.

DRAMA: Det ble drama da Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ble intervjuet av danske TV 2 mandag. Reporter: Madeleine Liereng Vis mer

- Et stort svik

Anders Samuelsen, utenriksminister og leder i regjeringspartiet Liberal Alliance, kaller Rasmussens uttalelse for et svik.

- Det er et stort svik mot det borgerlig-liberale Danmark. Han gir opp allerede før folk har vært og stemt. Jeg skal ikke være med i en regjeringen som åpenlyst støtter Mette Frederiksen som statsministere, som vil lempe på innvandringspolitikken og heve skattene, sier en oppgitt Samuelsen.

Politisk kommentator Henrik Qvortrup i Ekstra Bladet, sier til egen avis at blå blokk nå har implodert.

- Den finnes ikke lenger. Glem alt om blå blokk.

DANMARK: I januar skal den danske innvandring- og islamfiendtlige politikeren Rasmus Paludan ha kjørt inn i en meningsmotstander. Hendelsen etterforskes av politiet. Video: Privat Les mer om Paludan her: https://www.dagbladet.no/nyheter/snur-danmark-pa-hodet---vi-har-aldri-sett-noe-liknende/71061141 Vis mer

Debattredaktør i samme avis, Mads Kastrup, mener at Løkkes taktikk er å skape så mye kaos at bare han kan navigere i det.

- Han er dansk politikk ypperste kaospilot. Han er på vei ned i flammer, så sier han bare: «nå skal vi se. Vi gjør bare sånn her, sier Kastrup.

De røde drar fra

Likevel ser det ikke lyst ut for Rasmussen og Venstre.

Rød blokk – som består av Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti (SF), Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet – har lenge ledet på meningsmålingene. I innspurten av valgkampen har de fem partiene dratt enda lenger fra de blå, skriver NTB.

Dermed tyder mye på at det blir regjeringsskifte i Danmark, og at sosialdemokraten Mette Frederiksen blir den fjerde røde statsministeren i Norden. I dag har både Sverige og Finland sosialdemokratiske statsministere, mens den islandske er rødgrønn.

Den siste meningsmålingen fra Voxmeter viser at rød blokk ligger an til å sikre seg 108 av 175 plasser i Folketinget, noe som i så fall vil være det beste resultatet siden 1971 da rød blokk fikk 114 plasser. Målingen er gjort for nyhetsbyrået Ritzau.

Det liberale sentrumspartiet Radikale Venstre har imidlertid også skapt rabalder innad i blokken ved å foreslå et samarbeid med liberale Venstre.

ISLAMKRITISK: Rasmus Paludan, partileder for det danske islam- og innvandringskritiske Stram Kurs, har fått mye oppmerksomhet etter at en video fra desember 2018. Video: Stram Kurs. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Islamfiendtlige kan komme inn

I et intervju med Jyllands-Posten tar partiets nestleder Martin Lidegaard til orde for en rødblå samlingsregjering mellom Socialdemokratiet og Venstre. Han kaller det for et «drømmescenario», og framholder at det ikke er avgjørende om Radikale Venstre blir en del av regjeringen eller bare fungerer som støtteparti i Folketinget, skriver NTB.

Det har skapt furore blant Sosialdemokratene, som er desidert størst i den rød blokka.

Tirsdagens måling fra Voxmeter viser også at fire partier ligger under sperregrensen på 2 prosent. Det gjelder de to nye islamfiendtlige partier, Stram Kurs og Nye Borgerlige, samt Kristendemokraterne og partiet Klaus Riskær Pedersen. Ingen av dem er i dag representert i Folketinget. Gjennomsnittsmålinger viser imidlertid at både Stram Kurs og Nye Borgerlige likevel kan komme over sperregrensen og få plasser i Folketinget.