MÅTTE I FENGSEL: Jens Hundseid. Foto: Scanpix
MÅTTE I FENGSEL: Jens Hundseid. Foto: ScanpixVis mer

Statsministeren som ble dømt for landssvik

Brundtland og Bondevik er ikke de første norske statsministerne som etterforskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik fikk i dag beskjeden om at Økokrim har satt i gang etterforskning av dem og fire andre tidligere stortingsrepresentanter etter den såkalte pensjonsskandalen.

Det er første gang på svært lenge at en, eller to som det er i dette tilfellet, tidligere norske statsministere etterforskes av politiet.

- Det er klart at det er veldig, veldig spesielt at to tidligere statsministere etterforskes på denne måten. Det er også spesielt at det knyttes til deres verv som politikere. Samtidig må vi huske at det bare er snakk om en etterforskning, sier historiker Hans Olav Lahlum til Dagbladet.no, som blant annet har skrevet bok om tidligere statsminister Oscar Torp og en bok om samtlige amerikanske presidenter.

- Ikke grove forbrytelser

Statsvitenskapprofessor Trond Nordby er enig med Lahlum i at saken er spesiell.

- De etterforskes ikke for grove forbrytelser. Men det er saker der vanlige nordmenn blir rammet hardt hvis de roter, og det er en av årskene til at det er blitt en slags politisk skandale, sier Nordby til Dagbladet.no.

Han kommer ikke på noen liknende saker der tidligere norske statsministere er blitt etterforsket.

Men det er flere eksempler på tidligere statsministere som har havnet i retten.

SAKEN BLE HENLAGT: Abraham Berge. Foto: Scanpix
SAKEN BLE HENLAGT: Abraham Berge. Foto: Scanpix Vis mer

Jens Hundseid, som var statsminister for Bondepartiet fra 1932 til 1933, opplevde noe langt verre enn en Økokrim-etterforskning.

Han meldte seg inn i Nasjonal Samling (NS) under krigen, og i rettsoppgjøret etter krigen ble han dømt til 10 års fengsel. Straffen ble ettergitt i 1949.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er den mest alvorligste strafferettslige prosessen mot en tidligere statsminister, sier Lahlum til Dagbladet.no.

Syses skatterot

Jan P. Syse (H) var også involvert i politisk skandale, etter at VG i 1990 skrev at han hadde brutt aksjeloven.

- Men det ble så vidt jeg vet aldri noen formell etterforskning av den saken, som Syse selv betegnet som like alvorlig som en mindre trafikkforseelse, sier Lahlum.

VAR BEGGE I FENGSEL FØR DE BLE STATSMINISTERE: Oscar Torp og Einar Gerhardsen. Foto: Scanpix
VAR BEGGE I FENGSEL FØR DE BLE STATSMINISTERE: Oscar Torp og Einar Gerhardsen. Foto: Scanpix Vis mer

- Det var en sak som fikk stor oppmerksomhet mens han satt.

Syse la tidlig selv alle kortene på bordet i saken. Senere var han også involvert i en mindre trafikkforseelse.

- Gerhardsen ble dømt flere ganger i mellomkrigstiden, samme Oscar Torp, men det var forhold som kom opp lenge før.

I riksrett for statsrådssaken

Christian August Selmer, som var statsminister fra 1880 til 1884, havnet i det Trond Nordby anser for å være den mest dramatiske straffesaken en norsk statsminister har vært involvert i.

- Det er den mest dramatiske saken. Det var også en uavklart politisk sak før den kom for retten, sier Nordby til Dagbladet.no.

Selmers regjering ble stilt for riksrett i den såkalte statsrådssaken. I 1884 ble han dømt til å ha sitt «embete forbrutt», først og fremst for å ha frarådet sanksjon i saken som handlet om den bitre kampen om statsrådenes adgang til Stortinget.

BLE STILTE FOR RIKSRETT: Christian August Selmer. Foto: Scanpix
BLE STILTE FOR RIKSRETT: Christian August Selmer. Foto: Scanpix Vis mer

Abraham Berge, som var statsminister fra 1923 til 1924 for Frisinnede Venstre, fikk i likhet med Selmer en riksrettstiltale.

- Saken mot ham ble henlagt i 1927 fordi den var foreldet i henhold til datidens lover og regler, sier Nordby.

Regjeringen Berge ble tiltalt fordi den hadde gjort bevilgninger uten å informere Stortinget, da de støttet den hardt rammede Handelsbanken.

Torp og Gerhardsen måtte sone

Oscar Torp, som var statsminister fra 1951 til 1955, er en av få norske statsministere som har sittet i fengsel. Han måtte sone for å ha agitert for militærnekting på 20-tallet.

HISTORIKER: Hans Olav Lahlum, her fotografert sammen med Haakon Lie og medforfatter Hilde Jarbo, i forbindelse med boken de to skrev om Lie. 
Foto: Lise Åserud/SCANPIX
HISTORIKER: Hans Olav Lahlum, her fotografert sammen med Haakon Lie og medforfatter Hilde Jarbo, i forbindelse med boken de to skrev om Lie. Foto: Lise Åserud/SCANPIX Vis mer

- Også Gerhardsen ble fengslet i mellomkrigstiden, men det var ikke snakk om ordinær kriminalitet. Dette skjedde under klassekamptiden, og lenge før de begge ble statsministere, sier Hans Olav Lahlum.

Einar Gerhardsen ble også arrestert av de tyske politistyrkene i 1941. Han ble da sendt til Grini fangeleir, og etter hvert til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland. Han var også innom flere andre forskjellige fengsler i Tyskland, før han ble sendt tilbake til Norge.

I den sammenheng kan det nevnes at Vidkun Quisling, som utnevnte seg selv til statsminister under krigen, ble dømt til døden.


Dagbladet.no understreker at flere statsministere og tidligere statsministere kan ha blitt etterforsket utover de som er nevnt i denne saken, uten at vi er klar over det. Innspill og kritikk for eventuell historieløshet kan sendes til sindre@db.no.

PROFESSOR I STATSVITENSKAP: Trond Nordby.Foto: Erlend Aas/SCANPIX
PROFESSOR I STATSVITENSKAP: Trond Nordby.Foto: Erlend Aas/SCANPIX Vis mer
OPPLEVDE MEDIESTORM: Her er Jan P. Syse fotografert under pressekonferansen i forbindelse med den såkalte skattesaken. Foto: Scanpix
OPPLEVDE MEDIESTORM: Her er Jan P. Syse fotografert under pressekonferansen i forbindelse med den såkalte skattesaken. Foto: Scanpix Vis mer