DUELL: Statsminister Theresa May utfordres av Jeremy Corbyn i morgendagens nyvalg i Storbritannia. Foto: AFP PHOTO / Ben STANSALL / NTB scanpix
DUELL: Statsminister Theresa May utfordres av Jeremy Corbyn i morgendagens nyvalg i Storbritannia. Foto: AFP PHOTO / Ben STANSALL / NTB scanpixVis mer

Valg i Storbritannia

Statsministerens forsprang nærmest oppspist før morgendagens valg: - Det underligste jeg har vært med på

Statsminister Theresa May hadde nærmest seieren i lomma da hun skrev ut nyvalg i april. Men motstander Jeremy Corbyn haler innpå. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da statsminister Theresa May annonserte nyvalg 19. april i år, hadde Det konservative partiet en ledelse på over 15 prosentpoeng. De tre siste ukene har den ledelsen krympet til sju prosentpoeng på meningsmålingene.

Men det er langt fra gitt at Theresa May fortsatt er statsminister når stemmelokalene stenger klokka 23.00 norsk tid torsdag kveld.

Først og fremst fordi britiske meningsmålere under parlamentsvalget i 2015 grovt undervurderte De konservatives. I fjorårets folkeavstemning om britisk utmelding av EU ble Brexit-støtten undervurdert, og landet stemte for å gå ut av unionen.

De fleste har også USAs president Donald Trumps overraskende valgseier friskt i minnet.

- Det underligste jeg har vært med på

Storbritannia-kjenner, mangeårig redaktør og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er begeistret.

- Normalt er det veldig lett å spå britiske valg. Dette er mitt 13. britiske valg. jeg har fulgt hvert valg siden 1970 tett. Dette er uten tvil det mest spennende og samtidig det underligste jeg har vært med på, sier Kokkvold til Dagbladet.

VALG I JUNI: Under en hastet pressekonferanse fortalte Storbritannias statsminister Theresa May om årsakene til et tidlig nyvalg i Storbritannia, 8. juni. Statsministeren trakk fram et ønske om en felles nasjonal ledelse, uten splittelsen det er mellom de politiske partiene i dag, sa May. Video: CNN Vis mer

Han peker på det enorme forspranget May og De konservative hadde da valget ble utlyst i april i år. På flere målinger hadde de opp mot 20 prosentpoengs forsprang på Labour.

- Det er ikke overraskende at dette enorme forspranget ble spist opp. Det var opplagt at dette ikke kunne holde seg, men at det skulle bli spenning hadde ingen trodd, ikke engang Jeremy Corbyn, sier Kokkvold til Dagbladet.

Han peker blant annet på en måling fra instituttet Survation i går, der De konservative bare er ett prosentpoeng foran sine motstandere. Målingene fra de forskjellige instituttene spriker voldsomt. Mandag ga en annen måling 14 prosentpoengs forsprang til Mays parti.

- Kan bli bortkastet

- Jeg har vært bråkjekk de siste gangene. Nå er jeg jammen ikke sikker på hvor riktige de er. Følelsen jeg har her i London er imidlertid at det blir konservativ seier. Den stille del av befolkningen virker å støtte de konservative, sier førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad til Dagbladet.

Han følger som vanlig valget i Storbritannia fra London, slik han har gjort de siste 20 åra. Han tror May vinner, men legger likevel til at hun burde forsterke partiets posisjon i underhuset for at denne valgkampen kan betegnes som i det hele tatt vellykket.

- Hun bør ha et flertall som er større enn hun har i dag, hvis ikke har valgkampen vært bortkastet. Der har 17 flere i dag og bør opp i over det dobbelte for å si at dette var en suksess, sier han.

- Katastrofalt dårlig valgkamp

Han mener imidlertid May og partiet har blitt for selvtilfredse etter at de skrev ut nyvalg 19. april.

- De tok seieren for gitt og har gått helt feil etter det. May har gjort en helt katastrofalt dårlig valgkamp. Mange er overrasket over det. Men det er en annen stemning i Det konservative partiet. Hun har drevet alene, og framtredende figurer som Boris Johnson og Michael Gove har ikke vært å se. Det har vært en spesiell måte å drive solovalgkamp på og har slått uheldig ut, sier han.

Kokkvold sier at dagens valgordning er til fordel for Labour.

- Med moen hundretusen færre velgere kan Labour likevel ha flest mandater i underhuset. Om de unge kommer, kan Corbyn vinne. De må møte opp i mye større grad enn de har gjort. Corbyn har i høyeste grad fridd til de unge, sier han.