NEKTER: Hellas' statsminister Alexis Tsipras fortalte i intervju med Panos Charitos og  Antonis Alafoyiorgos at han ikke frykter at EU skal kaste grekerne ut av EU. Men Tsipras nekter å gå med på kreditorens forslag. Foto: EPA/ALEXANDROS VLACHOS
NEKTER: Hellas' statsminister Alexis Tsipras fortalte i intervju med Panos Charitos og Antonis Alafoyiorgos at han ikke frykter at EU skal kaste grekerne ut av EU. Men Tsipras nekter å gå med på kreditorens forslag. Foto: EPA/ALEXANDROS VLACHOSVis mer

Statsministerens stikk til EU: - Det er for dyrt å kaste oss ut

Spenning mellom Hellas og EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spenningen er stor før det greske folkets folkeavstemningen om kreditorenes forslag til redningspakke.

Nå kommer Hellas' statsminister Alexis Tsipras med et nytt stikk rettet mot EU. På gresk tv sa Tsipras sent mandag norsk tid:

- De kommer ikke til å sparke oss ut av EU fordi det er for dyrt og kostnadene enorme, sier statsminister Tsipras gjengitt av BBC.

PROTESTER. 
Mange tusen grekere samlet seg på Syntagma i Aten for å demonstrerer mot EU-kreditorene.
F.V Albiona Kaza (25) og Iliana Kanellopoulou (25)
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
PROTESTER. Mange tusen grekere samlet seg på Syntagma i Aten for å demonstrerer mot EU-kreditorene. F.V Albiona Kaza (25) og Iliana Kanellopoulou (25) Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Tsipras fortalte også at han ville trekke seg dersom resultatet av folkeavstemning ble «ja».

- Hvis det greske folket vil fortsette med innstrammingsplaner i det uendelig, vil vi respektere det, men vi vil ikke være med på å gjennomføre det, sier statsministeren.

I går kveld var over 20 000 grekere samlet i Atens gater i protest mot landets internasjonale kreditorer. Mange av demonstrantene støtter den greske regjeringen, som har bedt folket si «nei» til flere innstramminger ved folkeavstemningen.

- Kvelertak Hellas' europeiske partnere har advart om at et «nei» til avtalen kan fjerne landet fra eurosonen, men statsminister Alexis Tsipras forteller folket at det ikke nødvendigvis er tilfelle. Derimot vil et «ja» under folkeavstemningen kunne presse Tsipras til å gå av som statsminister. Det vil i så fall åpne døren for nyvalg og en mulig retur til forhandlingsbordet med kreditorene.

Hellas kan ikke betale avdraget til IMF når det forfaller tirsdag, med mindre en avtale skulle komme på plass i løpet av natten, ifølge statsminister Tsipras.

- Hvordan er det mulig for kreditorene å vente på IMF-betalingen når våre banker kveles?, spør den greske statsministeren i et intervju med den greske rikskringkastingen kvelden før avdraget på 1,6 milliarder euro forfaller til betaling.

- Så snart de bestemmer seg for å slippe kvelertaket, vil de få betalt, tilføyer Tsipras, ifølge NTB.

Toppmøte I natt norsk tid møttes også USAs president Barack Obama og Frankrikes president François Hollande for å drøfte  krisen i den greske økonomien.

De to statslederne er enige om viktigheten av å fortsette arbeidet for enighet om en økonomisk pakke og reform for Hellas, uttaler Det hvite hus.

I uttalelsen står det videre at Obamas og Hollandes økonomiske rådgivere er i tett kontakt og at de følger utviklingen i Hellas og finansmarkedene.

Når fristen til å betale avdraget på 1,6 milliarder euro utløper i dag - tirsdag - kommer ikke Det internasjonale pengefondet (IMF) til å få pengene de har bedt Hellas om, fortalte en regjeringskilde til Reuters i går.