FRITATT FOR TOLL OG MOMS: Offisielle gaver Jens Stoltenberg har mottatt ved utenlandsbesøk i 2000-01, og etter at han på nytt ble statsminister i 2005, er ikke underlagt toll og moms, fastslår Tollregion Oslo og Akershus. Foto: Morten Holm/Scanpix
FRITATT FOR TOLL OG MOMS: Offisielle gaver Jens Stoltenberg har mottatt ved utenlandsbesøk i 2000-01, og etter at han på nytt ble statsminister i 2005, er ikke underlagt toll og moms, fastslår Tollregion Oslo og Akershus. Foto: Morten Holm/ScanpixVis mer

Statsministergaver fritatt for toll og moms

Tollregion Oslo og Akershus fastslår dette i et brev til Statsministerens kontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tollregionen har gått gjennom lister over de offisielle gaver som Stoltenberg har mottatt ved slike besøk i 2000-2001, og etter at han på nytt ble statsminister i 2005.

Bondevik også fritatt En gjennomgang av tilsvarende lister fra de to periodene Kjell Magne Bondevik (KrF) var statsminister i 1997-2000 og 2001-2005, viser at heller ikke han mottok offisielle gaver som skulle vært toll- og avgiftsbelagt, går det fram av brevet til Statsministerens kontor.

Ikke sprit og sigarer Dette innebærer at verken Bondevik eller Stoltenberg har mottatt alkoholholdige drikker eller tobakksvarer som offisielle gaver fra andre lands statsoverhoder under besøk i utlandet. Slike gaver er ikke fritatt for toll og avgift.

Tollregion Oslo og Akershus viser til at ifølge bestemmelser i tolloven og tollforskriften «kan gaver fra andre lands statsoverhoder i forbindelse med offisielle besøk i utlandet innføres tollfritt».

Lovbestemt fritak Men det er et vilkår for tollfritak «at gaven i sin art eller omfang ikke er usedvanlig for den offisielle anledningen og at det ikke er alkoholholdige drikkevarer eller tobakksvarer».

Lov om merverdiavgift paragraf 7-2 fastslår at det ikke skal beregnes merverdiavgift for varer nevnt i den aktuelle bestemmelsen i tolloven.

«Tollregion Oslo og Akershus er av den oppfatning at gjenstandene som er beskrevet i omhandlende lister faller inn under disse fritaksbestemmelsene», heter det i brevet.

Leverte tilbake Tidligere i høst ble det mye medieoppmerksomhet om gaver regjeringens medlemmer har mottatt. Statsministerens kontor innførte nye regler som forhindrer statsråder i å beholde gaver de mottar i embets medfør, og statsråder leverte gaver tilbake.

Blant gavene som ble levert inn var et armbånd Liv Signe Navarsete (Sp) fikk av Kjell Inge Røkke da hun var samferdselsminister, fem tepper som utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har fått av Afghanistans president og to tepper Stoltenberg selv mottok da han ledet sin første regjering i 2001.

(NTB)