Statsministre samlet om ny bok

Statsminister Kjell Magne Bondevik og fire tidligere statsministre var til stede i regjeringskvartalets høyblokk da boken «Maktens høyborg» ble lansert i dag. Boken handler om Statsministerens kontors historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Bondevik sa det var en historisk begivenhet at så mange av hans forgjengere var til stede samtidig i høyblokken der Statsministerens kontor troner på toppen. De fire som benket seg rundt den nåværende regjeringssjefen var Per Borten, Lars Korvald, Odvar Nordli og Kåre Willoch. Dessuten var mange tidligere ansatte på alle plan ved Statsministerens kontor til stede.

Alle de fire tidligere ministrene pluss Bondevik har skrevet egne kapitler i boka om sine erfaringer i statsministerstolen. Borten bidrar med kapittelet «Om å lede en koalisjonsregjering». Korvald skriver om å være «Statsminister for ett år», Nordli kaster et «Tilbakeblikk» og Willoch summerer «Erfaringer fra ettparti- og koalisjonsregjeringer».

Stab på 50

Bondevik presenterer «Sentrumsregjeringens politiske profil», mens Thorbjørn Jagland tar for seg «Ny lederrolle i en ny tid» og Gro Harlem Brundtland forteller om «Mindretallsregjeringer». Avdøde Jan P. Syse har sett nærmere på forholdet mellom «Statsministeren og Kongen». Dessuten finnes det portretter av statsministre etter krigen, skrevet av folk med tilknytning til de portretterte ministrene. Kjell Magne Bondevik har skrevet presentasjonen av partifellen Lars Korvald - legpredikanten fra Nedre Eiker.

Bokens forfatter er tidligere departementsråd Dag Berggrav, som gir til beste historien om Statsministerens kontor siden 1945. Han tar også for seg de endringene som har funnet sted i organisasjonen og bemanningen av kontoret fra statsminister Nygaardsvold begynte med en stab på et par medarbeidere like etter krigen, til dagens situasjon med et mannskap som teller nærmere 50 personer.

Amerikanske tilstander

Harlem Brundtland og Jagland var ikke til stede under presentasjonen av boka, som foregikk i munter og tilbakeskuende atmosfære der de tidligere ministrene kom inn på forholdet mellom regjering og storting, strid og kontinuitet i norsk politikk i etterkrigstiden og veksten i staben ved statsministerens kontor.

Willoch uttrykte bekymringer for veksten i tallet på politiske sekretærer ved statsministerens kontor og i regjeringen for øvrig. Utviklingen kan gå mot amerikanske tilstander der den politisk valgte delen av embetsverket eter seg inn på den upolitiske delen. Det er ingen ønskelig utvikling i Norge, mente han.

Korvald sa at denne konsentrasjonen av politiske medarbeidere har økt makten til Statsministerens kontor. Han husket også en bemerkning fra tidligere statsminister Trygve Bratteli om den økende mengden av sekretærer også på Stortinget.

- Det er blitt så mange av dem at stortingsrepresentantene snart slipper å tenke selv, hadde Bratteli sagt.

En lykke for Norge

Kåre Willoch ironiserte over Carl I. Hagens påstand om at det ikke betyr noe hvem som sitter i regjeringskontorene - Stortinget bestemmer uansett.

- Hagen tar feil, sa Willoch i kjent stil.

Uten sentrumspartiene i regjeringsposisjon hadde det neppe blitt noe av kontantstøtten eller tillegget til minstepensjonistene, påpekte Willoch.

I sitt muntlige tilbakeblikk på etterkrigstiden under bokpresentasjonen fastslo Nordli at det som først og fremst slår en i øynene, er kontinuiteten i norsk politikk på tvers av partiene.

- Det har vært en lykke for Norge at det har vært kontinuitet og stabilitet i politikken, sa Nordli.

Korvald konstaterte at det nå om dagen ikke er de gamle skillelinjene i politikken som dominerer. Utjevningen i det norske samfunnet har ført til at vi ikke lenger vet hvem som er sosialister eller ikke, påsto han.

(NTB)