Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsråd går til frontalangrep på sin tidligere organisasjon

Audun Lysbakken (SV) krever millioner fra SOS Rasisme og vurderer å politianmelde medlemstriksingen.

TAR GREP: Statsråd Audun Lysbakken (SV) langer ut mot SOS Rasisme og forlanger tilbakebetaling av millioner av kroner. Flere krav er trolig i vente. Foto: Jacques Hvistendahl
TAR GREP: Statsråd Audun Lysbakken (SV) langer ut mot SOS Rasisme og forlanger tilbakebetaling av millioner av kroner. Flere krav er trolig i vente. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsråd Audun Lysbakken (SV) krever nå flere millioner kroner fra SOS Rasisme som følge av organisasjonens omfattende medlemstriksing og hemmelighold.

- SOS Rasisme har ikke åpnet regnskapene sine for innsyn, slik vi har krevd. Det er også uryddighet i medlemsregistrene, slår statsråden fast.

Lysbakken åpner også for å politianmelde SOS Rasisme.

- Har noe å skjule I dag styrer Lysbakken Barne- og likestillingsdepartementet, som er ansvarlige for støtten til ungdomsorganisasjoner. På 80- og 90-tallet var han selv medlem av SOS Rasisme, men nå er den gule, åpne hånda på jakkeslaget byttet ut med hard kritikk.

- Saken er veldig alvorlig og rammer tilliten til SOS Rasisme. Det er skjerpende at de ikke lar våre representanter gå gjennom regnskapene. Det kaster en tydelig mistanke over SOS Rasisme og viser at de har noe å skjule.

Trolig vil kravene fra statsråden øke, ettersom nye millionkrav skal til behandling denne våren.

- De andre sakene vi behandler nå er jo beslektet til denne, uten at jeg vil forskuttere saksbehandlingen, sier Lysbakken.

SOS Rasisme aviser kravene fra staten. De mener man har gått for langt når man krever å se hele regnskapet og inntektsstrømmen i organisasjonen.

Nestleder Kenneth Fuglemsmo i SOS Rasisme henviser til hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen for spørsmål.

- At departementet valgte å være enig med Fordelingsutvalget er ikke noen overraskelse for oss. Deres argumentasjon henger uansett ikke sammen, sier Larsen i SOS Rasisme.

Mulig politisak Det statlige Fordelingsutvalget har bedt Lysbakken om å kreve hele 5,5 millioner av SOS Rasisme. De mener organisasjonen over flere år har krevd uberettiget støtte for rundt 30 000 personer.

Dagbladet og Oslo kommune har også avslørt flere oppdiktede «medlemmer».

KONGELIG BESØK: I 2009 fikk SOS Rasisme besøk av Kong Harald og Dronning Sonja på et 17.-mai arrangement i Oslo. I dag er det revisorer og pengekrav som står i kø for å snakke med ledelsen i organisasjonen. Faksimile: sos-rasisme.no
KONGELIG BESØK: I 2009 fikk SOS Rasisme besøk av Kong Harald og Dronning Sonja på et 17.-mai arrangement i Oslo. I dag er det revisorer og pengekrav som står i kø for å snakke med ledelsen i organisasjonen. Faksimile: sos-rasisme.no Vis mer

Verken Lysbakken eller departementet vet i dag hvordan SOS Rasisme har brukt titalls millioner kroner de siste årene.  Organisasjonens ledelse nekter å vise fram detaljerte regnskap og bilag til myndighetene, slik de er pliktige til. Likevel har SV-statsråden så langt valgt å ikke politianmelde saken.

- Det finnes ingen unnskyldning for ikke å følge reglene. Vi kommer til å politianmelde SOS Rasisme, dersom vi mener det er grunnlag for en politisak. Jeg rådfører meg om det nå, sier Lysbakken.

Også Oslo kommune vurderer å politianmelde organisasjonen.

- Mobbing - Vi har nå i flere år blitt truet med politianmeldelser fra både den ene og den andre. Å true folk med politianmeldelse er en form for mobbing som statsråden burde holde seg for god til, sier Larsen.

Triksingen med med medlemstall i SOS Rasisme er den mest omfattende i sitt slag som noensinne er avslørt i Norge, viser en oversikt Dagbladet har utarbeidet. Både når det gjelder antall ugyldige medlemmer og de økonomiske kravene som rettes mot organisasjonen.

Vil unngå trenering Statens kontroll av SOS Rasisme har så langt vart over halvannet år.

Lysbakken lover nå rask saksbehandling framover.

- Det skal ikke være mulig for noen å trenere denne prosessen nå. SOS Rasisme har vært en viktig organisasjon i Norge, men det er viktig for meg å understreke at disse forholdene er totalt uakseptable, sier Lysbakken.

I kø Med millionkravet kaster også departementet seg inn i kampen om de gjenværende midlene i SOS Rasisme, som fremdeles eier næringseiendom i Haugesund, Oslo og Trondheim.

Fra før av har Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) saksøkt SOS Rasisme for 9,7 millioner, fordi organisasjonen har brukt penger bevilget til antirasistisk arbeid til å investere i lokalene.

Oslo kommune krever også flere hundre tusen kroner, men vurderer å øke kravet til to millioner, samt å politianmelde SOS Rasisme. Det er ikke sikkert at organisasjonen kommer til å ha noen midler igjen når pengene skal inndrives.

Solgte med tap Organisasjonen solgte tidligere i år en av sine eiendommer i Bergen med tap. Dagbladet er kjent med at økonomien i organisasjonen er svært anstrengt. Flere personer skal være permittert som følge av innsparingene. Andre ansatte har sluttet det siste året.

Gjennom selskapet Aktivisteiendom sitter organisasjonen fremdeles på eiendommer for over 10 millioner kroner. Holla Sparebank har vært med å finansiere kjøpene gjennom å  bevilge millionlån til SOS Rasisme. Banken vil ha førsteprioritet når penger skal betales tilbake, ikke staten, opplyser Statens innkrevingssentral selv til Dagbladet.

- Hvordan vil dere sikre at staten får pengene tilbake?

- Det er vanskelig å gå i detalj i nå, men som sagt, så er det ingen vei utenom, sier Lysbakken.

Raser sammen Dagbladet har det siste året avslørt fiktive medlemskap og avdelinger som lokale medlemmer sier ble opprettet bare for å melke støttekroner fra staten. Dagbladet har også vist fram organisasjonens strenge hemmelighold og Tjen Folkets drift av det som en gang var en bred og viktig antirasistiske organisasjon i Norge.

Korthuset er nå i ferd med å rase sammen, med tak av inntekter og medlemsflukt.

Etter et initiativ fra Antirasistisk senter og flere ungdompartier planlegges det å opprette en ny ungdomsorganisasjon mot rasisme.

Dagbladet avslørte i oktober hvordan organisasjonen sendte ut kontingentinnbetalinger til fiktive personer ikke lot seg spore i folkeregisteret. SOS Rasisme har rapportert inn disse fiktive medlemmene for å få utbetalt støtte fra myndighetene.

NEKTET ADGANG: SOS Rasisme nektet flere ganger å ta i mot revisorer staten ville skulle gå gjennom regnskapsbilagene for tidligere år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NEKTET ADGANG: SOS Rasisme nektet flere ganger å ta i mot revisorer staten ville skulle gå gjennom regnskapsbilagene for tidligere år. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media