Statsråd i helikopterdrama

Et russisk militærhelikopter med en gruppe nordmenn anført av statsråd Hilde Frafjord Johnson, kjørte seg vill i et kraftig skydekke på 4000 meters høyde i Etiopia i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ADDIS ABEBA (Dagbladet): Helikopteret var nær ved å måtte nødlande i Balefjellene i det sørøstlige Etiopia i går formiddag.

Den dramatiske helikopterturen startet i går morges klokka 07.15 lokal tid da helikopteret, tre kvarter forsinket, tok av fra en militærflyplass i Addis Abeba med kurs for Shawe militærleir i Bale, en halvannen times helikoptertur sørøst for hovedstaden.

Problemene begynte allerede da helikopteret var kommet til byen Awasa sør for hovedstaden. Der skulle det etterfylles bensin, en operasjon som tok 50 minutter fordi man ikke fikk start på en pumpe. Ca. klokka 09.30 lettet helikopteret med kurs for Balefjellene og Shawe-leiren. En time seinere befant helikopteret seg i et område med tett skydekke.

Informasjonssjef i UD, Jon Mørland hadde i flere minutter observert gjennom den åpne døra til cockpiten at det pågikk intens aktivitet og diskusjon blant de tre som utgjorde mannskapet. Plutselig snudde co-piloten seg mot Mørland og utbrøt:

- Vi vet ikke hvor vi er. Vi kan ikke se hvor vi er. Vi må forsøke å lande.

Dekket av trær

Det lyktes ikke. Landskapet var for kupert og dekket av trær til at helikopterpilotene fant det tilrådelig å gå ned. I stedet snudde de rundt og bega seg på hjemvei gjennom korridorer i skylaget. Da var klokka ca. 11 lokal tid. Drøyt halvannen time seinere landet helikopteret i Addis Abeba.

Stemningen i flyet var tapper, men spent på tilbaketuren, og det var allmenn tilslutning til replikken fra den etiopiske beredskapsrepresentanten da han igjen sto på trygg jord:

- We praise God for safely being back.

Statsråd Frafjord Johnson sier i en kommentar noen timer etter den ubehagelige opplevelsen at hun aldri har vært ute for noe liknende.

Flyr ofte

- Jeg har fløyet med mange luftfartøyer i mange land, og det har alltid gått bra. Vi må ofte bruke fly eller helikopter for å komme ut dit hvor folk er. Normalt bruker vi FN-fly der FN opererer, eller vi får fly stilt til disposisjon fra myndighetene som i dag.

Helikopteret, som er 14 år gammelt og av typen M5, var på vei til en militærleir som er omgjort til en flyktningleir for mennesker på flukt fra hungersnød, da det måtte gjøre vendereis.

- Jeg følte uro, men jeg kjente ingen panikk. Men det var ingen behagelig opplevelse. Jeg foldet hendene og stolte på at vi ville komme trygt ned, sier utviklingsminister Frafjord Johnson.

Hun er i Etiopia for å sette seg inn i den politiske, bistandsmessige og humanitære situasjonen i landet.

Stor tropp

Shawe militærleir er omgjort til flyktningleir. Sultkatastrofe har rammet Etiopia for tredje gang siden 1990. Over 33000 mennesker er kommet til leiren, og antallet stiger med over 100 pr. dag.

Det var denne humanitære situasjonen en gruppe nordmenn med statsråd Frafjord Johnson i spissen ville studere ved selvsyn.

Med i flyet var også Norges ambassadør Mette Ravn og generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt, Frafjord Johnsons informasjonssjef, Jon Mørland fra UD, Øyvind Ørbeck Sørheim fra den norske ambassaden i Etiopia og norske pressefolk, inklusive Dagbladets reportasjeteam.

- Verken USA eller FN tillater sitt personell å fly i Etiopia av sikkerhetsgrunner?

- Straks vi kommer hjem, vil vi gå gjennom det som har skjedd, og også hva andre land og organisasjoner gjør, sier Frafjord Johnson.

- UBEHAGELIG: - Jeg følte uro, men jeg kjente ingen panikk, sa statsråd Hilde Frafjord Johnson (t.v.) etter helikopterdramaet i går. Fra venstre informasjonssjef i UD Jon Mørland, journalist Roar Moltubakk og ambassadør Mette Ravn.
LETTET: Statsråden var tydelig lettet etter at helikopteret var trygt tilbake i Addis Abeba.