Statsråd i helikopterdrama

Et russisk militærhelikopter med en gruppe nordmenn anført av statsråd Hilde Frafjord Johnson, kjørte seg vill i et kraftig skydekke på 4000 meters høyde i Etiopia i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ADDIS ABEBA (Dagbladet): Helikopteret var nær ved å måtte nødlande i Balefjellene i det sørøstlige Etiopia i går formiddag.

Den dramatiske helikopterturen startet i går morges klokka 07.15 lokal tid da helikopteret, tre kvarter forsinket, tok av fra en militærflyplass i Addis Abeba med kurs for Shawe militærleir i Bale, en halvannen times helikoptertur sørøst for hovedstaden.

Problemene begynte allerede da helikopteret var kommet til byen Awasa sør for hovedstaden. Der skulle det etterfylles bensin, en operasjon som tok 50 minutter fordi man ikke fikk start på en pumpe. Ca. klokka 09.30 lettet helikopteret med kurs for Balefjellene og Shawe-leiren. En time seinere befant helikopteret seg i et område med tett skydekke.

Informasjonssjef i UD, Jon Mørland hadde i flere minutter observert gjennom den åpne døra til cockpiten at det pågikk intens aktivitet og diskusjon blant de tre som utgjorde mannskapet. Plutselig snudde co-piloten seg mot Mørland og utbrøt:

- Vi vet ikke hvor vi er. Vi kan ikke se hvor vi er. Vi må forsøke å lande.

Dekket av trær

Det lyktes ikke. Landskapet var for kupert og dekket av trær til at helikopterpilotene fant det tilrådelig å gå ned. I stedet snudde de rundt og bega seg på hjemvei gjennom korridorer i skylaget. Da var klokka ca. 11 lokal tid. Drøyt halvannen time seinere landet helikopteret i Addis Abeba.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer