Statsråd på ville veier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold sier at general Fredrik Bull-Hansen og tidligere flaggkommandør Jacob Børresen ikke burde ha uttalt seg i forbindelse med NRKs avsløring av engasjementsreglene for de norske styrkene i Irak. Det er et oppsiktsvekkende forsøk på å kneble deltakere med spesialkunnskap i den sikkerhetspolitiske debatten. Vi tror verken generalen eller flaggkommandøren lar seg kneble av denne statsråden, men signalet fra den stadig mer miljøskadde forsvarsministeren kan påvirke andre. Statsminister Kjell Magne Bondevik bør finne en måte å markere tydelig at forsvarsministeren gikk over streken i sitt forsøk på å kneble militærfaglig kritikk.

NRK har fått tilgang på de graderte engasjementsreglene for innsatsen i Irak. De bekrefter at forsvarsministeren på nok et område grovt har underkommunisert hvor tett de norske styrkene er koplet til den britiske okkupasjonsstyrken i Irak. Norske styrker skal blant annet transportere britiske styrker. Dersom en slik transport blir utsatt for risiko, kan den bruke makt. Dette er bare ett eksempel på at forsvarsministeren, og dermed regjeringen, forsvarer et logisk uholdbart standpunkt om at de norske styrkene opptrer og løser oppdrag atskilt fra okkupanten.

Det er greit at Krohn Devold på regjeringens vegne vil føre en politikk som plasserer Norge sammen med president George W. Bushs «pudler og lakeier», som Maureen Dowd kalte oss i The New York Times, men det er ugreit å prøve å dekke denne politikken til med ordkløveri og en slags lokalmilitær «nytale». I talen som president Bush holdt i forrige uke om rikets tilstand, ble Norge omtalt som «partner» i en koalisjon ledet av USA. De siste dagene har Krohn Devold fått mye ros av USAs NATO-ambassadør, som er på besøk. Samtidig langer ambassadøren ut mot europeere som våger å kritisere politikken til president Bush. Heller ikke Bush liker kritikk, og hans justisminister mener kritikere hjelper terroristene.

Det er et klart flertall i Norge for å opprettholde gode forbindelser til USA, men det er ikke flertall for å bli denne presidentens puddel. Det er der Krohn Devold har gått seg bort.