Statsråd satt i styret i fjorddumpingsselskap: - Jeg har ingen aksjer

Kulturminister Thorhild Widvey var tidligere styremedlem i Nordic Mining.

TETTE BÅND: Kulturminister Thorild Widvey (H) sitter i regjeringen som i april sa ja til dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Før hun ble statsråd, satt hun i styret i gruveselskapet Nordic Mining. 
Foto: Nina Hansen
TETTE BÅND: Kulturminister Thorild Widvey (H) sitter i regjeringen som i april sa ja til dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Før hun ble statsråd, satt hun i styret i gruveselskapet Nordic Mining. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens Nordic Mining fremdeles ventet på myndighetenes avgjørelse, satt Thorhild Widvey som styremedlem i gruveselskapet. I april sa regjeringen ja til gruveavfallsdumping i Førdefjorden.

- Jeg gikk ut av styret i Nordic Mining i juni 2013, altså flere måneder før jeg ble utnevnt til statsråd, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til Dagbladet.

Widvey ble kulturminister i Erna Solbergs regjering da den ble etablert 16. oktober 2013.

I 2012 og 2013, i en periode da gruveselskapet fremdeles ventet på en avgjørelse fra norske myndigheter om avfallsdumpingen i Førdefjorden, satt hun som styremedlem i selskapene Nordic Mining ASA og det heleide datterselskapet Nordic Rutile AS.

Som kulturminister var Widvey en del av regjeringen som 17. april i år ga Nordic Mining tillatelse til å lage sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden, på anbefaling fra Miljødirektoratet.

- Regjeringen var selvsagt kjent med at jeg satt i styret i Nordic Mining fram til juni 2013, sier Widvey.

Øvet press Miljødirektoratets anbefalingen om rutilutvinning i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane ble gitt Klima- og miljødepartementet i februar 2015, bare tre måneder etter at direktoratet, ut fra rene miljøhensyn, hadde advart mot prosjektet.

På ordre fra miljøminister Tine Sundtoft og i henhold til forurensningsloven, veide Miljødirektoratet skadene på miljøet opp mot andre samfunnsmessige hensyn, i dette tilfellet nye arbeidsplasser, og kom derfor likevel til å kunne anbefale prosjektet.

Dette skjedde etter at mineralindustrien hadde øvet voldsomt press mot myndighetene.

Både Norsk Bergindustri og Nordic Minings direktør Ivar S. Fossum skrev brev til departementet hvor de trakk i tvil Miljødirektoratets grunnlag for den opprinnelige advarselen mot sjødeponiet.

Og de ga klar beskjed til regjeringen:

«Regjeringen Solbergs ønske om å satse på mineralnæringen framstår som hul med et nei til Engebø. Engebø har blitt en prøvestein på om myndighetene i Norge er fulle av tomme ord eller mener det de sier», skrev Norsk Bergindustri.

Også Nordic Mining-direktøren viste i sitt brev til at det i regjeringserklæringen ligger et ja til sjødeponi.

- Ingen aksjer Dagen etter sendte departementet brev til Miljødirektoratet hvor de ba om direktoratets vurdering av «de forhold som fremkommer av Nordic Minings brev». Direktoratet kom raskt til en ny og endret konklusjon.

Kulturminister Thorhild Widvey understreker at hun «ikke har hatt befatning med saken» mens hun har sittet i regjeringen.

- Jeg har ingen aksjer i selskapet. Jeg har ikke hatt kontakt med selskapet etter at jeg fratrådte, ei heller noen nære forbindelser til ansatte eller eiere, sier Widvey.

Kulturdepartementet opplyser at kulturministeren var på reise da Førdefjordsaken ble behandlet i regjeringen.

FØRDEFJORDEN: Gruveselskapet Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet i Naustdal i Sogn og Fjordane.
Foto: Øistein Norum Monsen
FØRDEFJORDEN: Gruveselskapet Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet i Naustdal i Sogn og Fjordane. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer