Statsråd ut mot nisse-frykt

- Norge er ikke kommet så langt som vi håper og tror når det gjelder holdningen til innvandrere. Påstander om at norske barn vil bli skremt av svarte julenisser, er eksempel på holdninger som gir grunn til bekymring, sier kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i gårsdagens Dagblad at direktør Erik A. Thorud i vikarbyrået Western Staff Service sa seg skeptisk til å bruke innvandrere som julenisser.

«Dersom en person kommer fra det svarteste av det svarteste i Afrika, vil jeg ha betenkeligheter med å bruke denne personen som julenisse. Ungene kan reagere på en mørkhudet julenisse,» sa Thorud blant annet.

Barn mer åpne

- Min erfaring er at barn og unge er langt mer åpne og mindre fordomsfulle overfor innvandrere enn voksne. At voksne med fremmedfrykt skyver andre grupper foran seg, er imidlertid ikke uvanlig. Tidligere er det argumentert mot svarte taxisjåfører fordi de vil kunne skremme syke mennesker, sier en provosert Haarstad, og tilføyer:

- Jeg er både forundret og urolig over de holdningene som ligger til grunn for slike påstander.
Kommunalministeren håper en handlingsplan som er under utarbeidelse i departementet vil dempe uviljen mot å ansette innvandrere i norsk arbeidsliv.

- Handlingsplanen tar sikte på å få staten som arbeidsgiver til å rekruttere minoriteter til ledige stillinger. Forhåpentligvis følger det private næringsliv etter, sier Haarstad til Dagbladet.

Vurderer anmeldelse

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) vurderer å politianmelde Western Staff Service:
- Byrået sier ikke at man ikke vil ha svarte julenisser, men at man tror svarte julenisser vil skremme kundene, og da barna. Hvis vi skremmer barn i kjøpesentra, kan vi vel like godt skremme barn på Karl Johan. Hvor går grensen?

- Innvandrere har i dag ingen lov som beskytter oss mot slike holdninger, sier daglig leder Akhenaton Oddvar de Leon i OMOD til Dagbladet.