Statsråd uten autoritet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hver gang forsvarsminister Kristin Krohn Devold må gjenta at hun har både fullt konstitusjonelt ansvar og full politisk kontroll i sitt departement og i Forsvaret, demonstrerer hun i virkeligheten mangel på autoritet. I forsvarskomiteens åpne høring om forsvarsbudsjettet, med etteranmeldte spørsmål om klasebomber, la statsråden seg flat mens opposisjonen etter tur tråkket på henne med hver sin variant av det samme spørsmålet: Hvorfor brøt Forsvaret under hennes kontroll og ledelse med hennes forgjengers instruks og med Stortingets vedtak mot klasebomber?
  • Sånn er det bare mulig å drive på med en svekket statsråd som under normale parlamentariske forhold burde vært avsatt. Stortinget må reagere mot en statsråd, som er den eneste personen Stortinget forholder seg til, når statsrådens organisasjon handler i strid med et stortingsvedtak. Men opposisjonen har ikke politisk kraft til å gå på statsrådsjakt. I dette perspektivet har statsminister Kjell Magne Bondevik rett når han sier at samarbeidsregjeringen er det mest styringsdyktige alternativet i dagens Storting.
  • Saken om klasebombene på Hjerkinn er alvorlig, men den skygger akkurat nå for en mye større debatt om den dramatiske utviklingen som pågår i Nato. Toppmøtet i Praha skal både invitere sju nye medlemsland, og omdefinere alliansens oppgaver på en måte som vil endre hele alliansens karakter. Utenriksministermøtet i Reykjavik i vinter utvidet i all stillhet alliansens mulige operasjonsområde til hele verden. Det forestående toppmøtet i Praha kan fatte prinsippvedtak om å etablere en utrykningsstyrke som etter dette kan settes inn hvor som helst og mot hvem som helst. Dette skjer samtidig som Natos militære kommandostruktur i realiteten erstattes av Pentagons generaler ved de ulike amerikanske hovedkvarterene som deler verden mellom seg. I denne situasjonen hadde Norge hatt behov for en forsvarsminister med mer autoritet enn det Krohn Devold har igjen etter rekken med tabber på hennes vakt.