Statsråden ber om unnskyldning

- Jeg mener norske myndigheter også må gi deg en unnskyldning for at det vi tror er et rettssikkerhetssamfunn, kan utnyttes så til de grader av en voldelig mann. Mannen skulle ikke ha sluppet inn i Norge, sier kommunalminister Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tre år har kvinnen levd i frykt for å bli drept av eksmannen. Han kom til Norge på familiegjenforening, etter et ekteskap arrangert av kvinnens foreldre. Nå er de skilt, og hun lever med drapstrusler og frykt for at barnet hennes skal bli kidnappet.

Eksmannen har ikke permanent oppholdstillatelse i Norge. Men han er fortsatt i landet.

- Fortjener unnskyldning

22-åringen møtte en ydmyk kommunalminister Erna Solberg i går kveld.

- Denne kvinnen fortjener først og fremst en unnskyldning fra eksmannen. Jeg mener norske myndigheter også må gi deg en unnskyldning for at det vi tror er et rettssikkerhetssamfunn, kan utnyttes så til de grader av en voldelig mann. Mannen skulle ikke ha sluppet inn i Norge, sier hun.

Solberg understreker at hun ikke har lov til å gå inn i enkeltsaker, men lover den plagede kvinnen at hun allerede i dag skal be departementet ta kontakt med UDI for å finne ut hvorfor det har gått så lang tid uten noen avgjørelse om utvisning av eksmannen som er dømt for trusler, vold og legemsfornærmelse.

Solberg sier også at terskelen for utvisning skal bli lavere i saker med vold, familiekonflikt eller strid om barn.

- Vi må se om vi kan finne en måte å få sendt ut slike folk, sier Solberg.

- Jeg er forbauset over at eksmannen ikke er blitt utvist tidligere. Han burde ikke fått kommet til Norge med familiegjenforening som grunn så lenge han er dømt for den type aktivitet. De eneste som få være i Norge, er personer som trenger beskyttelse. Den eneste grunnen til å slippe denne mannen inn, måtte være for å delta i en eventuell rettssak, fastslår ministeren.

Møte

Men til tross for den klare talen har den norskfødte ettbarnsmoren kjempet mot en byråkratisk panservegg i tre lange år.

- Hva gjør jeg nå da? Skal jeg bare sitte og vente? spør hun Solberg.

- Ta kontakt med UDI, du også.

- Det gjorde jeg for to dager siden. De har ikke gitt eksmannens søknad om arbeidstillatelse en saksbehandler engang. Derfor er det ingen å snakke med.

- Si at du er bekymret og redd.

- Det har jeg sagt hele tida.

- Snakk med politiet.

- Det har jeg også gjort. De sier de ikke kan foreta seg noe før de får et vedtak fra UDI.

- Hvem vil være ansvarlig dersom barnet mitt blir kidnappet til Pakistan?

- Hele det norske byråkratiet og den politiske verden fordi vi har lover som kan utnyttes. Men jeg tror eksmannen snart vil få avslag på arbeidstillatelsessøknaden sin. Jeg tror han har uttømt sine muligheter. Det kan virke som om UDI ikke engang har åpnet brevet hans, og dermed ennå ikke har vurdert om det skal sendes i retur fordi mannen er uten rett til å søke om arbeidstillatelse. Den lange behandlingstida rimer dårlige med UDIs rapporter, sier Solberg.

Tar opp saken

22-åringen har fått nytt håp etter møtet med ministeren, men frykter likevel at eksmannen blir i landet - ved for eksempel å gifte seg med en norsk statsborger.

- Hvis han får bli i Norge, må jeg flytte utenlands. Ellers blir jeg drept, sier hun.

- Jeg tror jeg kan garantere at jenter som deg skal møte et offentlig Norge som handler raskere, sier kommunalministeren.

Hun lover å ringe 22-åringen direkte etter dagens møter, blant annet med justisminister Odd Einar Dørum, der de skal vurdere om det er hull i lovverket, og om det er huller i informasjonsstrømmen mellom UDI, politiet og de politiske myndighetene.