Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KLIMAKRANGEL

- Statsråden burde sagt at hun tok altfor mye Møllers tran

SV krever at Høyre-statsråden Linda Hofstad Helleland svarer Stortinget etter sitt omstridte utsagn om rasering av arbeidslivet i nord.

BORTFALL: Linda Hofstad Helleland må forklare Stortinget om bortfall av tusenvis av arbeidsplasser i Nord-Norge. Her sammen med statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Tina Bru. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BORTFALL: Linda Hofstad Helleland må forklare Stortinget om bortfall av tusenvis av arbeidsplasser i Nord-Norge. Her sammen med statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Tina Bru. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

To uker etter at hun ble utnevnt til distrikts- og digitaliseringsministeren skrev Linda Hofstad Helleland til NTB:

«Et ja til vern av LoVeSe vil føre til at titusenvis av distriktsarbeidsplasser forsvinner ut av landet.»

SV reagerte kraftig på Høyre-statsrådens utsagn, og ber om at hun dokumenterer påstanden.

Krever svar i Stortinget

- Statsråden burde sagt at hun tok altfor mye Møllers tran. Når hun i stedet får seg til å levere et skriftlig svar som bare er svada, krever vi at distriktsministeren kommer til spørretimen i Stortinget neste onsdag for å svare. Jeg forventer at en statsråd har belegg for de påstander hun serverer skriftlig til media, sier Lars Haltbrekken, energipolitisk talsperson for SV.

KREVER SVAR: Lars Haltbrekken, SVs energipolitiske talsperson krever svar fra Høyre-statsråd Linda Hofstad Helleland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KREVER SVAR: Lars Haltbrekken, SVs energipolitiske talsperson krever svar fra Høyre-statsråd Linda Hofstad Helleland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

10. februar leverte Haltbrekken følgende skriftlige spørsmål til distrikts- og digitaliseringsministeren:

«Kan jeg be statsråden legge fram regnestykket bak denne påstanden og en oversikt over hvor mange arbeidsplasser som har forsvunnet siden 2013 pga. den sittende regjeringens nei til å konsekvensutrede områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, for oljeboring?»

Også Ap krevde skriftlig svar fra den nyutnevnte ministeren.

«Å tenke framover»

I sitt svar til SV og Ap skriver distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland at oljenæringen direkte og indirekte er hverdagen til over 200.000 nordmenn i bygd og by.

«I min uttalelse om arbeidsplasser knyttet til petroleumsvirksomheten på norsk sokkel, har jeg tillatt meg å tenke framover og bredt», svarer Høyre-statsråden.

- Jeg vil påstå at hun verken tenker framover eller bredt. Hun tenker tvert imot bakover og smalt. I klimakrisens tid ønsker hun økt satsing på fossil energi i et område hvor denne satsingen vil fortrenge de fornybare arbeidsplassene i fiskeriene. Oljeindustrien er en solnedgangsnæring, sier Lars Haltbrekken.

Statsråden: - Aldrende befolkning

Distriktsministeren poengterer i sitt skriftlige svar at Granavolden-plattformen ligger fast:

«Regjeringen vil ikke åpne for petroleumsvirksomhet, eller konsekvensutrede i henhold til petroleumsloven, i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2017-2021.

I likhet med mange andre distriktsområder, opplever Lofoten, Vesterålen og Senja en utvikling med aldrende befolkning. Landsdelen må gis muligheter for å utnytte ressurser som kan bringe arbeidsplasser og gi grunnlag for fortsatt bosetting. Mange ønsker å bo i distriktene. Men usikkerhet om framtidige arbeidsmuligheter kan føre til at unge i etableringsfasen velger å flytte», svarer Linda Hofstad Helleland.

SV: - Tok grundig feil

Lars Haltbrekken påpeker at Høyre-statsråden ikke nevner at alle kommunene i Lofoten har sagt nei til oljeboring der.

- Dette er jo ikke et tilfeldig sitat, men en skriftlig uttalelse statsråden har sendt til NTB. Hun knytter det helt konkret til at et vern av Lofoten, Vesterålen og Senja vil føre til at titusenvis av distriktsarbeidsplasser vil forsvinne ut av landet, sier han.

- Den totale mangelen på svar fra statsråden viser at hun tok grundig feil i påstanden sin. Rett og slett fordi den ikke er sann, sier SV-representanten.

Ap: - Burde lagt seg flat

Åsmund Aukrust (Ap) er langt fra fornøyd med svaret fra Høyre-statsråden.

KREVER SVAR: Åsmund Aukrust, Ap-medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, krever svar fra Høyre-statsråd Linda Hofstad Helleland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KREVER SVAR: Åsmund Aukrust, Ap-medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, krever svar fra Høyre-statsråd Linda Hofstad Helleland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Linda Hofstad Helleland er bedt om legge fram regnestykket som kan vise at titusenvis ar arbeidsplasser blir sendt ut av distriktet, noe hun selvsagt ikke kan fordi hun vet at svaret hun skrev er galt og bare et politisk spill, sier Ap-politikeren.

- Hun burde bare lagt seg flat og sagt dette ble feil. Men i stedet kaster hun ut nye løse og gale påstander om Arbeiderpartiet. Det blir bare totalt useriøst når hun svarer at Arbeiderpartiet vil fordele mens hun vil skape. Dette svaret står til strykkarakter, sier Åsmund Aukrust.

Hele Norges coronakart