AU PAIR-MINISTER:  Som regjeringens sjef for Utlendingsdirektoratet (UDI), er det justisminister Anders Anundsen som har det politiske ansvaret for au pair-ordningen.Siden 2000 er antallet kvinner på au pair-kontrakt i Norge mer enn firedoblet. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP), her på første arbeidsdag som statsråd i sitt nye kontor i Nydalen i Oslo, har nå fått et skriftlig spørsmål fra Kristelig Folkeparti. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix.
AU PAIR-MINISTER: Som regjeringens sjef for Utlendingsdirektoratet (UDI), er det justisminister Anders Anundsen som har det politiske ansvaret for au pair-ordningen.Siden 2000 er antallet kvinner på au pair-kontrakt i Norge mer enn firedoblet. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP), her på første arbeidsdag som statsråd i sitt nye kontor i Nydalen i Oslo, har nå fått et skriftlig spørsmål fra Kristelig Folkeparti. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix.Vis mer

Statsråden får 3000 au pairer i fanget

KrF-politiker spør hva justisministeren mener om populære - og rimelige - hushjelper fra Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Slik au pair-ordningen framstår i dag, kan det synes som det er en fordekt sosial dumping.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) konkluderer selv i det som i utgangspunktet  er et skriftlig spørsmål til den nye justisministeren Anders Anundsen (Frp).

Stortingspolitikeren fra Aust-Agder har fulgt med på straffesaken i Oslo tingrett, der et forretningsektepar i Bærum har stått tiltalt for grov utnyttelse av to au pair-kvinner fra Filippinene.

96 timer i uka De skal ha blitt presset til å jobbe opptil 96 timer i uka langt unna norsk minstelønnsbetaling for butikk- og husarbeid. Og ifølge au pair-ordningens klare statutter hadde de ikke lov til å jobbe i butikk i det hele tatt - uansett hvor godt de hadde fått betalt.

 - INNBYR TIL SVART ARBEID OG LØGN:  Postdoktor i jus, Helga Aune, kommer med ferske forskningsresultater om au pair-ordningen i en bok om det «nye» arbeidslivet. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
- INNBYR TIL SVART ARBEID OG LØGN: Postdoktor i jus, Helga Aune, kommer med ferske forskningsresultater om au pair-ordningen i en bok om det «nye» arbeidslivet. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer

Aktor har lagt ned påstand om halvannets års fengsel for den kvinnelige forretningssjefen i familien. Dom kommer i begynnelsen av  november i den første saken i sitt slag der straffelovens bestemmelser om tvangsarbeid ere tatt i bruk.

Au pair-ordningen er definert som en kulturutveksling, og siden den ble etablert på slutten av 1960-tallet skal de nye familemedlemmene fra andre land jobbe maks 30 timer i uka.

Og det skal være begrenset til vertsfamiliens hjem og ingen andre steder. Den nye, faste satsen for lønn eller lommepenger skal være 5 200 kroner i måneden pluss kost, losji og norskkurs.

På foreldremøter - Ser statsråden behovet for å ta en gjennomgang av om au pair-ordningen bør fortsette, og når vil en slik gjennomgang eventuelt foreligge, er spørsmålet fra Ropstad, som justisminister Anders Anundsen etter Stortingets formelle regler må svare på i løpet av ei uke.

 - FORDEKT SOSIAL DUMPING:  Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har sine egen konklusjon om au pair-ordningen. Nå vil han vite hva justisminister Anders Anundsen (Frp) mener. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
- FORDEKT SOSIAL DUMPING: Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har sine egen konklusjon om au pair-ordningen. Nå vil han vite hva justisminister Anders Anundsen (Frp) mener. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

Den tidligere KrFU-lederen synes begeret er fullt, når enkelte vertsforeldre har dratt «hushjelp-ordningen» så langt at de sender sin au pair på skolens foreldremøter.

Firedobling Og han reagerer på opplysningene i Dagbladet nylig fra postdoktor i jus, Helga Aune, om at ordningen har eksplodert i popularitet i Norge de siste årene.

I 2000 var det 691 godkjente au pair-kontrakter. I år er antallet mer enn firedoblet til ca. 3 000.

Ni av ti au pairer kommer fra Filippinene.

- Innbyr til svart arbeid og løgn - Ordningen innbyr til svart arbeid og løgn. Hele ordningen er en feilkonstruksjon som hørte hjemme da den ble skapt på 1960-tallet. Grundige  undersøkelser viser at minst 2500 av kvinnene som er au pair her i landet nå, er interessert i å jobbe, sier Aune til Dagbladet.

Den hansken plukker Kjell Ingolf Ropstad opp.

- Det er svært viktig at ordningen blir gjennomgått for å sikre at mennesker ikke blir utnyttet, skriver Krf-representanten - og lurer på hva justisministeren mener om ordningen som bare fire land i Europa har opprettholdt i tillegg til Norge.