Statsråden krever svar

Fireåring innesperret på 2,2 kvadratmeter. Nå krever Manuela svar fra barnevernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble et foreldrepar dømt til 30 dagers ubetinget fengsel for grov mishandling av sin egen sønn på fire år. I tillegg må de betale 20.000 kroner i oppreisning til gutten.

Sønnen ble funnet av politiet innelåst på et lite kott fullt av urin og skitt. Foreldrene innrømmer at dette skjedde gjentatte ganger.

Nå viser det seg at familien første gang var i kontakt med barnevernet i 2002 - før guttungen fylte to år. De bodde da i en annen kommune.

- Jeg kan selvfølgelig ikke kommentere den omtalte saken direkte, sier barne- og likestillingsminister Manuela Ramin Osmundsen til Dagbladet.no.

Kontaktet fylkesmannen

Hun har likevel reagert på den oppsiktsvekkende saken.

- Vi har allerede kontaktet fylkesmannen i Troms og bedt ham om å undersøke hva som kan ligge bak de alvorlige beskyldningene mot barnevernet, sier Osmundsen.

Hun har i dag holdt innlegg på en konferanse om barn av psykisk syke og foreldre med rusproblemer. 

REAGERER: Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin Osmundsen har engasjert seg i mishandlingssaken fra Troms, og ber fylkesmannen svare for hva som har skjedd. Foto: SCANPIX
REAGERER: Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin Osmundsen har engasjert seg i mishandlingssaken fra Troms, og ber fylkesmannen svare for hva som har skjedd. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette er jo en skrekkelig historie, sier Ulf Størmer, direktør for Barne- ungdoms- og familieetaten region nord. Han ønsker ikke å kommentere den konkrete saken ytterligere.


Var på hjemmebesøk

Da familien på tre flyttet til Tromsø i 2005 ble barnevernet varslet fra familiens tidligere hjemkommune.

I februar 2006 varslet familiens tidligere utleier barnevernet. Han reagerte på at leiligheten familien leide ble forlatt uvasket, full av søppel og stinkende av dyreekskrementer.

På det meste bodde paret og gutten med seks hunder, en kvelerslange og flere rotter. De er også dømt for ulovlig dyrehold.

Etter dette flyttet foreldrene med sønnen ut til to hytter i skogen på Kvaløya. Det var her politiet i september i fjor fant guttungen forkommen og innelåst i ei seng full av urin. Da ble barnevernsvakta kontaktet umiddelbart, og tok med seg guttungen. De beskriver foholdene i hjemmet som «uhygieniske, uakseptable og uverdige.»

Men da barnevernet var på hjemmebesøk i hyttene bare fire måneder før politiet fant gutten, «fremkom det ikke noen ytterligere bekymring», heter det i dommen.

Skulle holdes unna hunden

Foreldrene forklarte at han var innelåst for å holdes vekke fra en aggressiv hund i gangen utenfor.  Rommet målte 191 ganger 117 centimeter.

Statsråden krever svar

I dommen heter det at gutten «over tid måtte oppholde seg i sterk urinlukt og i våte klær/sengetøy som følge av at han hadde tisset seg ut. NN hadde ingen mulighet til å komme seg ut da flere dører var låst og rommets vindu var uegnet til å komme seg ut gjennom.»»

Barnevernet har nå overtatt omsorgen for gutten, og foreldrene har flyttet sørover igjen.

<B>innelåst:</B> På dette kottet på 2,2 kvadratmeter ble gutten gjentatte ganger sperret inne av foreldrene.