Statsråden som redaktør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den nye kulturministeren Åslaug Haga sa under åpningen av Norsk kulturråds årskonferanse i Gamle Logen at «det er helt opplagt at vi kan bruke NRK i større grad til å formidle opera og teater».

Opera er en flott kunstart som fortjener større utbredelse. Teater også, selv om det ifølge Rolv Wesenlund under «Hedda»-utdelingen allerede er minst like utbredt som fotball. Det er altså ikke det gode formål som får oss til å stusse. Eller steile. Det er statsrådens ønske om «å bruke» NRK.

  • Det må ha gått statsråd Haga hus forbi at svært mye er skjedd med NRK de siste årene. Selskapet er blitt en egen stiftelse, med et eget styre. Kringkastingssjefen er redaktør og institusjonen bekjenner seg til redaktørplakaten. Der står det klinkende klart at det er redaktøren som har ansvaret for innholdet. Når statsråd Haga altså vil «bruke NRK» til å formidle mer opera, beveger hun seg inn på et felt der hun ikke har noe å gjøre. At den påtroppende kultursjef Synne Skouen jubler over utspillet, og faktisk tar litt av den tvilsomme æren ved å opplyse at dette har hun faktisk nevnt for statsråden, gjør ikke saken bedre.
  • NRK går vanskelige tider i møte. Digitaliseringen, utbredelsen av de reklamefinansierte TV-kanalene og skyhøye priser på populære programmer og sportsbegivenheter, stiller krav om omstilling og setter institusjonen under press. Lisensfinansieringen er allerede truet.
  • De politiske beslutningene om å fjerne monopolet og åpne for mangfoldet har vært nødvendige og tidsmessige. Men de innebærer at NRK skal gis muligheter til å konkurrere i det markedet politikerne har sluppet til. Det forutsetter at politikerne avstår helt fra å pålegge institusjonen å sende eller lage visse ting, enten det dreier seg om opera eller landbrukshalvtimen.
  • Dette utspillet er et klart tilbakeskritt, og vi regner med at Einar Førde vil gi statsråd Haga det seminaret om redaktøransvaret hun har demonstrert behov for. Ta for øvrig gjerne styreformann Willoch med i samme slengen. Han har også vist at han trenger det.