Statsrådene fortsatt tause

Fortsatt vil ingen av de seks kvinnelige statsrådene uttale seg om at Statoils valgkomité har sett seg ut en mann til ny styreleder. I stedet viser de til statsråd Odd Roger Enoksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men nå krever stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) at valgkomiteen i Statoil, med Anne Kathrine Slungård i spissen, revurderer valget av Johan Fredrik Odfjell som ny styreleder.

-  Det har vært en god del diskusjon rundt dette forslaget. Jeg vil be valgkomiteen drøfte forslaget på nytt. Vi må ha en mer samlende person enn Odfjell. Det er et av de viktigste styrevervene i Norge, sier Huitfeldt.

Dagbladet kjenner til at den betente saken vil bli et hett tema under dagens stortingsgruppemøter i Ap og SV.

Vil ha kvinne

Mandag ville ikke stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt si noe. I går ombestemte hun seg og ringte selv Dagbladet for å bli stilt det samme spørsmålet på nytt.

-  Det hadde vært fint hvis det ble en kvinne. Det hadde vært et sterkt signal å gi næringslivet, sier hun.

For framtida tar hun det som en selvfølge at det blir flere kvinnelige styrelederne i de største selskapene.

-  Jeg forventer at det kommer en kvinne inn i noen av de store selskapene hvor staten har en majoritetsandel. Hvor, det får være opp til valgkomiteene i selskapene, sier Huitfeldt.

Taust, taust

Dagbladet har igjen forsøkt å få kommentarer fra de seks kvinnelige statsrådene som i gårsdagens avis ikke ville kommentere saken.

Ap og SV har tidligere gått høyt ut på banen i spørsmålet om kvinner i styrene. I valgkampen varslet de rødgrønne en mer aktiv statlig næringspolitikk.

Som opposisjonspolitikere krevde både Sylvia Brustad og Karita Bekkemellem bedre kvinneandel i Statoils toppledelse.

Brustad gikk selv knallhardt ut og forlangte en kvinne enten som styreleder eller som konsernsjef i det statseide selskapet.

Men heller ikke i går var det mulig for Dagbladet å få en kommentar fra de seks statsrådene om hva de synes om nok en mann som styreleder i Statoil. Fem av seks statsråder har via sine politiske rådgivere eller informasjonssjefer i departementet forklart at de ikke vil si hva de mener om saken.

Viser til Enoksen

Sylvia Brustad (Ap), Heidi Grande Røys (SV), Åslaug Haga (Sp) og Helen Bjørnøy (SV) viser alle til at spørsmålet ligger under olje- og energiminister Odd Roger Enoksens ansvarsområde i regjeringen.

Likestillingsminister Karita Bekkemellem var i går syk og derfor ikke tilgjengelig for kommentar.

SNAKKER: - Det hadde vært fint hvis det ble en kvinne, sier Anniken Huitfeldt