Norsk barnevern og menneskerettighetene

Statsrådens beskjed til barnevernets ofre

Ny barneminister Kjersti Toppe (Sp) vil ennå ikke komme med en offentlig beklagelse. Likevel har hun klar melding til familier som er rammet av uriktig barnevernspraksis.

BEKLAGER IKKE: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) synes ikke tida er inne for å beklage til familiene etter en rekke dommer mot barnevernet i Menneskerettsdomstolen. Foto: Terje Bendiksby/NTB
BEKLAGER IKKE: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) synes ikke tida er inne for å beklage til familiene etter en rekke dommer mot barnevernet i Menneskerettsdomstolen. Foto: Terje Bendiksby/NTB Vis mer
Publisert

- Jeg tar på største alvor at Norge er dømt for krenkelser av menneskerettighetene. Jeg mener det er svært alvorlig at familier er blitt utsatt for uriktig praksis. Det er mitt umiddelbare budskap til de utsatte familiene, sier Kjersti Toppe.

Hennes forgjenger i statsrådsstolen, Kjell Ingolf Ropstad, ble flere ganger utfordret av media på om han ville si unnskyld til barnevernsofrene, men lot det være.

Nå legger også landets psykologer press på barnevernets øverste politiske ledelse, slik det framgikk av saken «Psykologer slår barnevernsalarm» i Dagbladet for en måned siden.

I sitt innspill til barnevernsutvalget, som nå gransker rettssikkerheten i barnevernet, gjør Norsk psykologforenings menneskerettsutvalg (MRU) et nummer av at det, etter flere dommer mot Norge i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD), «ikke er gitt en offentlig beklagelse til familier som er blitt rammet av dette».

EMD-STORM MOT NORGE: Den betente tvangsadopsjonssaken til barnemora Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 43 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. 10. september 2019 vant Trude mot Norge i EMDs storkammer. Video: Siv Seglem og Asle Hansen Vis mer

Beklager ikke

På bakgrunn av dette, stilte Dagbladet følgende spørsmål til barne- og familieminister Kjersti Toppe 19. oktober:

- Hva tenker statsråden om dette, og vil hun gå i dialog med EMD-familiene og beklage offentlig?

Trass i flere purringer, har ikke Toppe besvart dette spørsmålet - før nå, i lys av de to nye barnevernsdommene mot Norge i Strasbourg som falt torsdag 25. november.

- Det er ikke naturlig å kommentere spørsmålet om offentlig beklagelse nå. Nå skal jeg sette meg godt inn i disse dommene som ble kjent i går, som er viktige beskjeder og korrektiv om norsk barnevern. Jeg viser også til at det er gjentatte saker på vent i EMD, sier Toppe.

BEHANDLES: Høyesterett behandler tre barnevernssaker etter fem dommer mot Norge i Strasbourg. Vis mer

- Uakseptabelt

Hun påpeker at de to, nye fellende barnevernsdommene viser at det ikke er tatt nok hensyn til alle interesser i sakene, og at brudd på menneskerettigheter er påvist.

- Det vil jeg igjen understreke at er veldig alvorlig og uakseptabelt. Slik skal det ikke være. Disse, og tidligere dommer fra EMD, viser at det har vært behov for å endre norsk barnevernpraksis på viktige områder, sier Toppe.

Hun viser til at Norges høyesterett, i etterkant av storkammerdommen mot Norge i 2019, har kommet med viktige føringer for hvordan barnevernet skal forholde seg til det EMD framholder.

- Også den nye barnevernloven, som ble vedtatt av Stortinget i vår, skal bidra til å sikre rettssikkerheten til både barn og foreldre. Nå er det mitt ansvar at norsk barnevern imøtekommer våre menneskerettslige forpliktelser, fastslår den ferske statsråden og legger til:

- Det er en prioritert oppgave for meg og regjeringen å styrke rettssikkerheten i alle deler av barnevernet. I dette arbeidet vil jeg legge vekt på hensynet til barnets beste. For meg som barneminister er det viktig at barna blir godt ivaretatt.

Toppe påpeker at man allerede kan se en økende bevissthet rundt samværsfastsettelse etter omsorgovertakelse, og det å arbeide for gjenforening av barn og foreldre.

- Forskning viser at praksis i domstoler og råd har blitt justert på dette området, sier Toppe.

I nyere tid er Norge dømt i 13 barnevernssaker i Menneskerettsdomstolen.

VANT OVER STATEN: Ken og Vibeke vant over staten i Strasbourg. Saken er den niende av hele 35 norske barnevernssaker som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstol siden desember 2015. Reporter: Asle Hansen / Dagbladet Vis mer

- Skuffende

Barnevernsofrene er ikke tilfreds med at den nye barneministeren ikke vil gi en offentlig beklagelse.

- Det er flott at hun sier hun vil ta det på alvor. Jeg håper det betyr at de vil lytte til den kritikken som er reist, for den er ikke uten grunnlag. Det hadde imidlertid vært flott å få en beklagelse etter hvert, for da hadde de vist en slags vilje til å legge seg flate for at systemet ikke har fungert som det skal, sier Marianne Fagerheim, som vant fram med sin barnevernsklage i EMD torsdag.

Ken Joar Olsen og hans samboer Vibeke vant mot Norge i Strasbourg i 2019.

- Jeg synes det er skuffende. At statsråden i det hele tatt har et budskap til de berørte familiene, setter jeg jo pris på, men jeg tenker det er en tynn forklaring. For hva skal hun egentlig sette seg inn i? Det er konstatert krenkelse i 13 norske barnevernssaker allerede, så hun trenger jo ikke vente på nye krenkelser mot Norge nå for å ta stilling til om det er på sin plass med en beklagelse, sier Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer