Norsk barnevern og menneskerettighetene

Statsrådens beskjed til barnevernets ofre

Ny barneminister Kjersti Toppe (Sp) vil ennå ikke komme med en offentlig beklagelse. Likevel har hun klar melding til familier som er rammet av uriktig barnevernspraksis.

BEKLAGER IKKE: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) synes ikke tida er inne for å beklage til familiene etter en rekke dommer mot barnevernet i Menneskerettsdomstolen. Foto: Terje Bendiksby/NTB
BEKLAGER IKKE: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) synes ikke tida er inne for å beklage til familiene etter en rekke dommer mot barnevernet i Menneskerettsdomstolen. Foto: Terje Bendiksby/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg tar på største alvor at Norge er dømt for krenkelser av menneskerettighetene. Jeg mener det er svært alvorlig at familier er blitt utsatt for uriktig praksis. Det er mitt umiddelbare budskap til de utsatte familiene, sier Kjersti Toppe.

Hennes forgjenger i statsrådsstolen, Kjell Ingolf Ropstad, ble flere ganger utfordret av media på om han ville si unnskyld til barnevernsofrene, men lot det være.

Nå legger også landets psykologer press på barnevernets øverste politiske ledelse, slik det framgikk av saken «Psykologer slår barnevernsalarm» i Dagbladet for en måned siden.

I sitt innspill til barnevernsutvalget, som nå gransker rettssikkerheten i barnevernet, gjør Norsk psykologforenings menneskerettsutvalg (MRU) et nummer av at det, etter flere dommer mot Norge i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD), «ikke er gitt en offentlig beklagelse til familier som er blitt rammet av dette».

Beklager ikke

På bakgrunn av dette, stilte Dagbladet følgende spørsmål til barne- og familieminister Kjersti Toppe 19. oktober:

- Hva tenker statsråden om dette, og vil hun gå i dialog med EMD-familiene og beklage offentlig?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer