Statsrådens siste sjanse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når statsministeren innkaller pressen til hastemøte en lørdag ettermiddag for å fortelle at han har tillit til forsvarsministeren, er det fare på ferde. Det viser bare hvor tynt Kristin Krohn Devold ligger an i forhold til opposisjonen på Stortinget. Det kan til og med hevdes at Bondevik med sin uvanlige aksjon understreket dette, og gjorde hennes situasjon enda verre.
  • Det var Krohn Devolds uttalelse i NRK fredag som utløste en ny runde med kritikk mot henne. Der sa hun at hun ikke har full kontroll over Forsvaret. Det skulle hun selvsagt ikke gjort, og hun har selv sagt at hun burde ordlagt seg annerledes. Nå skal ikke uttalelser i et underholdningsprogram på TV tillegges samme vekt som om det hadde kommet fra Stortingets talerstol. Det kan politikere fra mange partier prise seg lykkelig for. Når det ble slikt oppstyr denne gangen, skyldtes det at Krohn Devold fra før har rotet det til for seg.
  • Flere saker den siste tida har vist at forsvarsministeren ikke har oversikt eller kontroll med ting som skjer nedover i rekkene. Det er alvorlig. Det gjør ikke saken bedre at både hun selv og forsvarssjef Frisvold har skjøvet ansvaret fra seg og lagt skylden på andre. Overfor Stortinget har statsråden det hele og fulle ansvaret uansett. Hvis det svikter i systemet, slik det påviselig har skjedd den siste tida, er det hennes jobb å rette opp feilene. Bare på den måten kan hun gjenvinne den tilliten fra Stortinget som er helt nødvendig å ha. Det har hun sjansen til under høringene denne uka.
  • Regjeringen Bondevik kan ikke ha en forsvarsminister med frynsete parlamentarisk tillit. Forsvaret er under dramatisk omlegging, og vi er i krig. Da er ikke Bondevik tjent med en forsvarsminister som blir sittende bare fordi opposisjonen vil unngå regjeringskrise. Mer enn på lenge trenger vi en forsvarsminister som virker samlende både på Stortinget og hos folk flest. Det gjør ikke Krohn Devold i dag.