- Statsråder forsøkt vervet

De fem russiske spionene som nå er erklært uønsket i Norge skal ha forsøkt å verve norske statsråder til spionasje. Dette er den største spionasjesaken siden Arne Treholt ble arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Attache Valerij Kotsjkarev og ambassaderåd Evgenij Serebrjakov og tre andre russiske diplomater er erklært uønsket i Norge på grunn av spionasje, opplyser Utenriksdepartementet. Russerne skal ha forsøkt å verve nordmenn som informanter til den russiske etterretningstjenesten.

I tillegg til Kotsjkarev og Serebrjakov, som er bedt om å forlate Norge snarest, er tidligere ambassaderåd Aleksandr Monakhov og tidligere attache Igor Tsjalyj ved den russiske ambassade i Oslo, samt tidligere visekonsul Anatolij Zjigalov erklært uønsket i Norge.

ustisminister Aud-Inger Aure opplyste på en pressekonferanse i UD i ettermiddag at nordmennene, som blant annet tilhører det politiske miljøet, meldte fra til Politiets overvåkingstjeneste (POT) om vervingsforsøket, og at de deretter handlet i samråd med POT.

Ingen nordmenn skal ha gjort seg skyldg i noe straffbart, får NTB opplyst.

Den russiske ambassadør Yuly Kvitsinskiy ble i dag innkalt til Utenriksdepartementet og meddelt at de fem russiske diplomatene er uønsket i Norge på grunn av virksomhet som er uforenlig med deres status og til skade for norske interesser, melder UD.

Den utvidete utenrikskomiteen på Stortinget ble torsdag orientert om utvisningene av de russiske diplomatene.

NTB forsøkte i ettermiddag å få kommentarer fra Russlands ambassade i Oslo, men vedkommende som svarte ønsket ikke å kommentere saken, og opplyste at ambassadøren ikke var til stede.