Dagbladet avslører:

Statsråder hadde kinesisk app: - Mysterium

Regjeringstoppene Ingvild Kjerkol og Bjørnar Skjæran har begge hatt TikTok på tjenestetelefonen. Den kinesiske appen er sterkt kritisert av sikkerhetseksperter, og krever innsyn i mye informasjon fra brukeren. - De utviser en lav forståelse for digital sikkerhetsrisiko, sier NTNU-ekspert til Dagbladet.

HADDE TIKTOK: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol hadde Tiktok på sin jobbtelefon. Foto: Javad Parsa / NTB
HADDE TIKTOK: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol hadde Tiktok på sin jobbtelefon. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Det omstridte appen TikTok har vært installert på norske statsråders telefoner, kan Dagbladet nå fortelle.

Både helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) innrømmer overfor Dagbladet at de har hatt appen på sine jobbtelefoner.

TikTok er kinesisk, og anklages for å jobbe tett med kinesiske myndigheter. Appen krever tilgang til svært mye persondata for å kunne tas i bruk.

- At regjeringsmedlemmer og andre høyt oppe i embetsverket tilsynelatende ikke blir advart mot TikTok er for meg et mysterium, sier Gaute Wangen til Dagbladet.

- Ble ikke frarådet

Bjørnlund Wangen er førsteamanuensis NTNU og ekspert i risikostyring av informasjonssikkerhet.

Kjerkol og Skjæran forteller Dagbladet at de har brukt TikTok svært minimalt, selv om appen altså har vært på jobbtelefonen deres.

- Jeg følger de sikkerhetsanbefalingene jeg får fra departementet, de inkluderer blant annet at både telefon og apper er oppdatert med siste versjon. Digital sikkerhet er høyt prioritert i departementet, og mitt embetsverk har løpende dialog med relevante sikkerhetsmiljøer i og utenfor departementsfellesskapet. Jeg er ikke blitt frarådet å laste ned Tiktok-appen og har heller ikke delt data i appen, sier Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

Skjæran har slettet

Kjerkol sier hun lastet ned appen i forbindelse med at serien «Toxic» ble lansert på TikTok.

- Det er en serie om spiseforstyrrelser blant gutter. Veldig mange barn og unge bruker appen daglig og henter inntrykk og nyheter derfra. En serie om spiseforstyrrelser kan dermed nå fram til unge gutter om et vanskelig, men viktig tema. Debatten om bruk av TikTok og andre apper er selvsagt en viktig debatt, fortsetter Kjerkol.

HADDE TIKTOK: Ap-nestleder og fiskeriminister Bjørnar Skjæran. Foto: Torstein Bøe / NTB
HADDE TIKTOK: Ap-nestleder og fiskeriminister Bjørnar Skjæran. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Ap-nestleder og fiskeriminister Bjørnar Skjæran sier han knapt har brukt TikTok, selv om den var på hans telefon.

- Appen ble brukt én gang da et familiemedlem sendte han en lenke til en TikTok-video. Appen er nå slettet, opplyser departementet hans overfor Dagbladet.

- Hører ikke hjemme

Ekspert Gaute Wangen er ikke imponert over forklaringene fra Kjerkol og Skjæran.

Wangen peker på at appen tar informasjon fra brukeren uansett om man faktisk benytter seg av appen. Informasjon fra to statsråders jobbtelefoner har dermed havnet i hendene til kinesiske TikTok.

RISTER PÅ HODET: Ekspert i risikostyring av informasjonssikkerhet ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen. Foto: NTNU
RISTER PÅ HODET: Ekspert i risikostyring av informasjonssikkerhet ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen. Foto: NTNU Vis mer

- Om svarene til Skjæran og Kjerkol vil jeg si at de utviser en lav forståelse for digital sikkerhetsrisiko: det handler ikke om man deltar aktivt eller ikke på TikTok. Det er i øyeblikket applikasjonen installeres og gis tilgang til telefoninnholdet at det potensielle sikkerhetsbruddet skjer. Tiden applikasjonen er aktiv på telefonen vil den samle data fra brukeren og videresende de til Bytedance uavhengig om brukeren deler videoer eller deltar aktivt i TikTok på andre måter, sier Wangen.

Han legger til:

- Det er bra at Skjæran har slettet TikTok da den ikke hører hjemme på en tjenestetelefon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer