Statsrådkabalen: - Bakke-Jensen overtar når Søreide blir utenriksminister

Det er ventet at endringene blir offentliggjort fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Europaminister Frank Bakke-Jensen (52) blir forsvarsminister når Ine Eriksen Søreide blir utenriksminister, ifølge TV 2. Også NRK melder i kveld at Søreide (41) blir Norges første kvinnelige utenriksminister.

Det er ventet at endringer i regjeringen blir offentliggjort fredag. Børge Brende går ut av regjeringen for å bli generalsekretær i World Economic Forum.

Det har vært forventet at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tar over som utenriksminister.

Det er også blitt spekulert i om EU og EØS-posten forsvinner fra regjeringen, og at Frank Bakke-Jensen (H) blir plassert i Forsvarsdepartementet som Søreides erstatter, slik Dagbladet skrev tirsdag.

Hvilke andre rokkeringer Erna Solberg (H) eventuelt vil gjøre i sin regjering, virker foreløpig uklart, og vil trolig avhenge av om Venstre velger å gå inn i regjering eller ikke.

Det jobber partiet med å finne ut av parallellt med forhandlingene om neste års statsbudsjett.

Ifølge NRK vil Bakke-Jensens post som statsråd i UD med ansvar for EØS-saker og forholdet til EU ikke bli erstattet. Søreide blir dermed den eneste statsråden i Utenriksdepartementet, med det øverste ansvaret for alle utenrikspolitiske saker.

Finnmarking til FD

Bakke-Jensen er 52 år gammel og fra Båtsfjord i Finnmark.

Onsdag ble det for alvor fart i spekulasjonene om han var den påtroppende forsvarsministeren etter Søreide, da Bakke-Jensen var med forsvarsministeren til Garnisonen i Porsanger.

Tema for dagen var styrkingen av Forsvaret i Finnmark gjennom landmaktproposisjonen og statsbudsjettet for 2018, heter det hos Forsvarsdepartementet.

Bakke-Jensen ble valgt inn på Stortinget i 2009. Der satt han i næringskomiteen, fram til han ble utnevnt til EU- og EØS-minister i desember i fjor.

Under valgkampen slo Ap-leder Jonas Gahr Støre fast at han ville fjerne posten som EU/EØS-minister ved en valgseier. Samme vurdering har nå statsminister Solberg gjort.

Første kvinne

Søreide har hele tiden vært det eneste navnet som er blitt trukket fram som ny utenriksminister.

41-åringen fra Lørenskog har representert Oslo på Stortinget siden 2005. Hun ble forsvarsminister i 2013. Nå blir hun Norges første kvinnelige utenriksminister. Dermed er de tre tradisjonelt mest prestisjetunge stillingene i regjeringen besatt av kvinner. De to andre er statsministeren selv, og finansminister Siv Jensen.

Riktig nok ble regjeringens formelle rangordning endret etter at Høyre og Frp første gang inntok regjeringskontorene i 2013, slik at nestlederne Jan Tore Sanner (H) som er kommunalminister og Ketil Solvik-Olsen (Frp) som er samferdselsminister, formelt er rangert over utenriksministeren.

Saken oppdateres