Statsrådsavsløringer: Advokat advarer

Advokat Jon Wessel-Aas advarer om konsekvensene av at konspirasjonsteorier finner sin vei inn i regjeringen.

KRITISK: Advokat og ytringsfrihetsspesialist Jon Wessel-Aas stiller seg kritisk til at politikere med så mye innflytelse er medlem i grupper som fremmer konspirasjonsteorier. Foto: Heiko Junge / NTB
KRITISK: Advokat og ytringsfrihetsspesialist Jon Wessel-Aas stiller seg kritisk til at politikere med så mye innflytelse er medlem i grupper som fremmer konspirasjonsteorier. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stormen har fortsatt ikke roet seg etter at kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sist helg valgte å tilbakeholde en forskningsrapport fra FFI (Forsvarets forskningsinstitutt).

Rapporten tok for seg mulige scenarioer ved valgpåvirkning, hvor et eksempel var Norges EØS-medlemskap.

Kritikken kom etter at Gjelsvik, som selv er EU- og EØS-motstander, valgte ikke å publisere denne rapporten på regjeringens nettsider.

Må unngå sånt i regjering

Denne uka avslørte Dagens Næringsliv at Gjelsvik lenge har vært medlem i flere Facebook-grupper som hovedsakelig inneholder konspirasjonsteorier.

Gjelsvik slår fast at han bare ønsket å formidle EØS-relatert informasjon, men mange mener det er problematisk at en statsråd tar del i slike grupper.

Blant de som er kritiske til dette er advokat og ytringsfrihetsekspert Jon Wessel-Aas.

«Det er et fritt land, som det heter, men for å forbli fritt, må vi unngå å få sånt inn i regjeringen,» skrev han på Facebook torsdag og delte saken om Facebook-gruppa Gjelsvik er med i.

- Vi vil alltid ha folk som fremmer og/eller tror på grunnløse konspirasjonsteorier. Det er lov, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

INGEN STØTTE: Hverken Vedum eller Støre har støttet Gjelsviks tilbakeholdelse av FFIs rapport. Foto: Terje Pedersen / NTB
INGEN STØTTE: Hverken Vedum eller Støre har støttet Gjelsviks tilbakeholdelse av FFIs rapport. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Han mener imidlertid at det som kan ødelegge et demokrati, er når folk med makt, som politikere, lefler med eller gir slike teorier politisk legitimitet fordi det gagner deres egen politisk agenda.

- Det bør være ganske åpenbart for alle som har fulgt med på hva som skjer i en rekke demokratier for tiden. USA er et grelt eksempel.

Sigbjørn Gjelsvik forlot gruppene da han ble konfrontert med medlemskapet.

Det avgjørende skillet mellom fakta og fiksjon vil viskes ut ved at slike konspirasjonsteorier blir sidestilt med faktabaserte argumenter i den politiske debatten, mener Wessel-Aas.

- Derfor bør alle, særlig våre politikere, og ikke minst statsråder, være seg sitt ansvar bevisst når de sanker støtte for sine politiske saker, sier Wessel-Aas. Han er spesialist på ytringsfrihetsproblematikk på nett.

Svarer: Ikke lenger aktiv


Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) svarer at hans aktivitet i EU/EØS-grupper på Facebook primært har bestått i å publisere innlegg han tidligere holdt som stortingsrepresentant.

- Det å være kritisk til EU og EØS mener jeg er legitime synspunkt, som ikke bør mistenkeliggjøres, skriver Gjelsvik i en e-post til Dagbladet.

Han sier at han ikke kan huske å ha publisert noe i gruppene etter at han ble statsråd og at han heller ikke følger med på hva andre skriver der.

- Forskningsfiendtlig

Også professor i statsvitenskap Espen D.H. Olsen har reagert på Gjelsviks nylige aktiviteter. På Twitter kaller Olsen regjeringen forskningsfiendtlige.

- Det er viktig å understreke at rapporten er offentlig og først ble publisert på FFIs nettsider. Men signaleffekten av statsrådens begrunnelse bør kritiseres fordi den etterlater et inntrykk av en politisering knyttet til hvordan han og departementet forholder seg til rapporten, sier Olsen til Dagbladet. Han forsker blant annet på EU-politikk ved Oslo Met.

Han kaller det uakseptabelt at Gjelsvik begrunnet tilbakeholdingen av rapporten med at forskerne fremmet sine politiske synspunkter i den.

- Bør forskere være forsiktig med hva slags politiske eksempler man bruker?

- Nei, det synes jeg ikke, så lenge eksemplene er godt begrunnet faglig sett. Slik oppfatter jeg at de var i denne rapporten. EU og EØS er høyst reelle politiske debatter i Norge, der polariseringen og frontene er til dels sterke, sier Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer