Statssekretær innrømmer medlemsjuks

Tidligere statssekretær i Justisdepartementet Øystein Mæland innrømmer at AUF bevisst jukset for å få mer statsstøtte.- Vi var klar over at vi gjorde noe galt når vi søkte om kommunal støtte til kurs som ikke ble holdt, innrømmet han i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øystein Mæland som var formann i Oslo AUF mellom 1979 og 1982, mener at de ble oppfordret av ungdomskontoret i Oslo kommune til å jukse.

- De ba oss i hvert fall ved en anledning om å bli «mer kreative» for å få ut støttemidler. Det tolket vi som et signal om hva som var kommunens holdning til dette spørsmålet, sa Mæland.

Samtale, ikke tiltale

Han uttalte seg ikke om juks med medlemskap, men om den kommunale støtten til fiktive kurs. På spørsmål om hva som ville skjedd dersom jukset ble oppdaget, svarte Mæland at det i verste fall ville ført til en alvorlig samtale på ungdomskontoret og i hvert fall ikke noen tiltale i en straffesak.

Da avsløringene av medlemsjukset dominerte mediabildet i 1995, opplevde Mæland det som ubehagelig at en ny generasjon AUF-ere skulle bli stående med alt ansvaret for forhold som hadde vært vanlige innenfor organisasjonene i mange år. Han innrømmet derfor umiddelbart at han hadde vært med på å skaffe støtte til kurs som ikke ble avholdt.

«Ikke deres psykiater»

Under eksaminasjonen ble Mæland spurt om navn på AUF-ledere som hadde deltatt i den samme virksomhet som han selv, men vitnet avslo konsekvent å nevne de navn som ifølge forsvarerne var kjent av «alle».

Advokat Staff spurte deretter om Mæland som lege og psykiater hadde en mening om hvorfor de andre tidde. Til det svarte Mæland kort, men ikke uten en viss munterhet i rettssalen: - Jeg er jo ikke deres psykiater.

Øystein Mæland sa ellers at han fra første stund hadde følt det ubehagelig å skrive under på søknader om støtte som han visste var uriktige. Han innrømmet også at han forsåvidt hadde et valg, men at det i praksis var få valgmuligheter hvis organisasjonens aktiviteter ikke skulle bli sterkt skadelidende.

Mæland mente også at det var en sammenheng mellom de fiktive kursene og den beskjedne summen kommunen ga i støtte. Hvis man søkte om støtte til for eksempel fem kurs, ga det ikke mer penger enn at de gikk med til å finansiere det ene kurset som vitterlig ble holdt.

Startet med EF-striden

Et annet vitne, Espen Kvarnberg, som var økonomileder i Oslo AUF i 1989, mente at medlemstallet i AUF ble fastlagt i tilknytning til EF-striden rundt 1972. Da ble det kjempet med moderpartiet om politisk innflytelse på landsmøtene. I årene etterpå unnlot man å foreta en nødvendig nedjustering. Mange forsøkte, men det fikk ingen varige virkninger. I sitt vitneprov kunne ikke Øystein Mæland utelukke en slik teori, men han kunne heller ikke bekrefte den. (NTB)

JUKSET: Øystein Mæland innrømmer å ha lurt Oslo Kommune for penger.