Statssekretær innrømmer medlemsjuks

Tidligere statssekretær i Justisdepartementet Øystein Mæland innrømmer at AUF bevisst jukset for å få mer statsstøtte.- Vi var klar over at vi gjorde noe galt når vi søkte om kommunal støtte til kurs som ikke ble holdt, innrømmet han i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Øystein Mæland som var formann i Oslo AUF mellom 1979 og 1982, mener at de ble oppfordret av ungdomskontoret i Oslo kommune til å jukse.

- De ba oss i hvert fall ved en anledning om å bli «mer kreative» for å få ut støttemidler. Det tolket vi som et signal om hva som var kommunens holdning til dette spørsmålet, sa Mæland.

Samtale, ikke tiltale

Han uttalte seg ikke om juks med medlemskap, men om den kommunale støtten til fiktive kurs. På spørsmål om hva som ville skjedd dersom jukset ble oppdaget, svarte Mæland at det i verste fall ville ført til en alvorlig samtale på ungdomskontoret og i hvert fall ikke noen tiltale i en straffesak.

Da avsløringene av medlemsjukset dominerte mediabildet i 1995, opplevde Mæland det som ubehagelig at en ny generasjon AUF-ere skulle bli stående med alt ansvaret for forhold som hadde vært vanlige innenfor organisasjonene i mange år. Han innrømmet derfor umiddelbart at han hadde vært med på å skaffe støtte til kurs som ikke ble avholdt.

«Ikke deres psykiater»

Under eksaminasjonen ble Mæland spurt om navn på AUF-ledere som hadde deltatt i den samme virksomhet som han selv, men vitnet avslo konsekvent å nevne de navn som ifølge forsvarerne var kjent av «alle».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer