GÅR I TOG: Leder av Høyres kvinneforum, statssekretær Julie Brodtkorb (H), skal gå i 8. mars-tog på lørdag - selv om hovedparolen retter seg mot regjeringen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
GÅR I TOG: Leder av Høyres kvinneforum, statssekretær Julie Brodtkorb (H), skal gå i 8. mars-tog på lørdag - selv om hovedparolen retter seg mot regjeringen. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Statssekretær skal gå i 8. mars-tog - med hovedparole mot regjeringen

- Jeg kunne selv gått under parolen «Nei til reservasjonsrett».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets hovedparole i 8. mars-toget i Oslo blir «Forsvar abortloven - nei til reservasjonsrett!».

En av dem som skal gå i toget er likevel Julie Brodtkorb (H), statssekretær ved Statsministerens kontor og leder av Høyres kvinneforum.
  
- Jeg syns 8. mars er en viktig dag og jeg kunne selv også gått under en «Nei til reservasjonsrett»-parole. For jeg er ikke for at leger skal ha en rett til å reservere seg mot aborthenvisninger. Men jeg er for at leger skal ha en mulighet til å gjøre det, så lenge det ikke går ut over kvinners rettigheter, sier Brodtkorb til Dagbladet.

Hun understreker at hun uttaler seg som leder av Høyres kvinneforum.  

- Og det å gjøre dette om til en debatt om kvinners rett til selvbestemt abort, er å gjøre det om til noe annet enn det den handler om, sier hun.
 
Protestparole Brodtkorb tror likevel ingen er i tvil om at hovedparolen retter seg mot regjeringens omstridte lovforslag. 

- Nei, det tror jeg er ingen er i tvil om. Men da er det altså noen som mener at det ikke er forskjell på å få en rettighet og en mulighet. Det skal jeg huske på i andre politiske saker, sier hun.

- Men legger man fakta til grunn, er det åpenbart at det som ligger i reservasjonsforslaget er en mulighet, og at regjeringen setter kvinners rettigheter først. 

Brodtkorb skal selv gå under parolen «Stopp volden mot kvinner», som alle de borgerlige partienes kvinneorganisjoner har gått sammen om å gjøre til en felles hovedsak. Hun viser til at alle de fire borgerlige partiene arrangerte en konferanse om vold i nære relasjoner i slutten av februar, der statsminister Erna Solberg (H), Frp-leder Siv Jensen (Frp), fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen og Venstre-leder Trine Skei Grande talte om temaet.    

- Vold mot kvinner er en hovedsak for de ikke sosialistiske partiene, sier Brodtkorb.

KrF-Eriksen: - Pinlig Til VG sier imidlertid fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen at hun reagerer på at det hun mener er langt viktigere saker ikke får like stor oppmerksomhet som kampen mot reservasjonsrett for fastleger. Hun mener 8. mars-kvinnene bak parolen har misforstått.

- Når jeg ser designere, skuespillere og andre som nå plutselig engasjerer seg på kvinnedagen i en sak om legers rett til samvittighetsfrihet, samtidig som millioner av kvinner lever i slave-lignende tilstander, så blir jeg trist, jeg, sier Eriksen til avisa.

- Dette er personer som aldri har giddet å engasjere seg for kvinners menneskerettigheter. Men nå skal de engasjere seg. Nå, når det
ikke er snakk om å frata noen rettigheter. Jeg synes det er trist og pinlig, fortsetter hun.

I forkant av lørdagens kvinnedag har mange varslet at de for første gang skal delta i demonstrasjonstogene for å kjempe mot reservasjonsrett for fastleger. Men Eriksen skal ikke selv delta i noe 8. mars-tog. Til det føler hun seg ikke spesielt velkommen, gjør den fungerende KrF-lederen klart overfor VG.

En av dem som derimot skal gå i samme tog som Brodtkorb lørdag, er Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg. Det gjør han for første gang siden 80-tallet - nettopp fordi han vil «forsvare retten til selvbestemt abort».

- Positivt at Stoltenberg deltar Selv om Brodtkorb ikke er enig med ham i det, syns hun det er positivt at han deltar i toget.

- Jeg syns det er supert. Enda flere burde gå i tog. Og Stoltenberg har engasjert seg for 8. mars lenge. Om han gjør det gjennom å tale på kvinneseminarer eller går i tog, er ikke det viktigste for meg. Men det er bare positivt at han deltar i toget.  

- Du er ikke enige med dem som mener at venstresida har kuppet 8. mars-togene?

- Nei. Venstresida har en historisk sterkere tilknytning til å gå i tog på kvinnedagen enn høyresida. Høyresida har som regel søkt påvirke gjennom annen politisk arbeid. Personlig syns jeg det å gå i tog er en effektiv måte å markere viktigheten av dagen, så lenge man også jobber aktivt for gjennomslag i sakene resten av året. Det er veldig synlig, og minner dermed hele samfunnet om at det står en god del viktige kvinnesaker igjen. Så jeg syns det er supert at mange menn og kvinner, fra alle partier, deltar i toget.

PS! Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) skal ikke gå i 8. mars-tog.

GÅR IKKE: Fungende KrF-leder Dagrun Eriksen skal ikke gå i noe 8. mars-tog. Hun føler seg ikke velkommen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
GÅR IKKE: Fungende KrF-leder Dagrun Eriksen skal ikke gå i noe 8. mars-tog. Hun føler seg ikke velkommen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer