Statssekretær sprengte norsk klaseammunisjon

Espen Barth Eide trykket knappen.

SPRENGTE: Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet under Den internasjonale klasebombekonferansen i Dublin tidligere i år. I bakgrunnen diskuterer Norsk Folkehjelps Grethe Østern avtaledetaljer med den irske møtelederen Dáithi O'Ceallaigh.
Foto: Trygve Mellvang-Berg / SCANPIX .
SPRENGTE: Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet under Den internasjonale klasebombekonferansen i Dublin tidligere i år. I bakgrunnen diskuterer Norsk Folkehjelps Grethe Østern avtaledetaljer med den irske møtelederen Dáithi O'Ceallaigh. Foto: Trygve Mellvang-Berg / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Det første partiet av norsk klaseammunisjon ble sprengt torsdag.

Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet trykket på knappen for å sprenge partiet.

- Vi ønsker å følge opp vår internasjonale innsats med praktisk handling her hjemme. Vi har ønsket å komme i gang med destruksjonen av dette materiellet så raskt det lar seg gjøre på en sikker og miljømessig forsvarlig måte, sier Barth Eide.

Sprengningen ble foretatt i ei gruve ved Løkken verk i Sør-Trøndelag. Klaseammunisjonen var lagt i en sabel nede i gruva, 910 meter under bakken. Vel oppe over gruva fikk statssekretæren oppdraget med å trykke på knappen som medførte at ammunisjonen ble sprengt.

Destruksjonen er en konsekvens av Konvensjonen om klaseammunisjon, som ble underskrevet i Oslo i desember i fjor. Det ventes at den norske beholdningen vil være destruert innen utgangen av juli neste år.

Så langt har 96 land undertegnet konvensjonen. Flere har signalisert at de vil gjøre det i nær framtid.


(NTB)