SKIFTET MENING? - Det jeg har uttalt er at vi ikke vil tillate at det finnes risiko for skader av korallene, sier statssekretær i OED, Robin Martin Kåss til sin lokalavis. Foto: Regjeringen.no
SKIFTET MENING? - Det jeg har uttalt er at vi ikke vil tillate at det finnes risiko for skader av korallene, sier statssekretær i OED, Robin Martin Kåss til sin lokalavis. Foto: Regjeringen.noVis mer

Statssekretær vingler i korallrev-striden

Les hva statssekretæren sa - og hva han hevder han sa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste ukene har planene om leteboring ved et fredet korallrev utløst heftig debatt mellom miljøvernere, politikere, fagfolk og departementer.

Rabalderet startet da Dagbladet.no fredag 27. februar skrev at regjeringen åpner for oljeboring ved det vernede Sularevet utenfor Sør-Trøndelag. Uken etter uttalte statssekretær Robin Martin Kåss i Olje- og energidepartentet seg til Dagbladet.no. Da innrømmet han at det ville kunne bli skader på det fredete korallrevet som følge av oljeboringen.

- Vi mener at det ikke vil være risiko for skader som vi ikke kan tolerere, uttalte Kåss.

På oppfølgingsspørsmål om hvilke skader han mente kunne tolereres, svarte Kåss:

- Når man borer så nær kan det legge seg grus og annet fra hullet oppå korallrevet.

To journalister hos Dagbladet.no intervjuet Kåss denne fredagen, en fikk uttalelsen på ettermiddagen og en annen fikk den utdypet senere på kvelden - før saken ble publisert.

- Stemmer ikke

Nå hevder statssekretæren at han aldri har uttalt til Dagbladet.no at skader på korallene kunne tolereres.

- Det stemmer ikke. Det jeg har uttalt er at vi ikke vil tillate at det finnes risiko for skader av korallene, sa Kåss i går til sin lokalavis, Telemarksavisa.

Kåss skal ha uttalt det samme til Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Overfor meg sa statssekretæren at han mente Dagbladet.no hadde misforstått, sier Gulowsen til Dagbladet.no.

Han har snakket med statssekretær Robin Kåss flere ganger i det siste angående korallrev-striden.

Etter at Kåss ble intervjuet i lokalavisa har Dagbladet.no i dag blitt gjort oppmerksom på et intervju Kåss ga til NRK Sør-Trøndelag.
Der sier Kåss følgende:

- Vi mener at det er mulig å drive leteboring i disse områdene uten å
gjøre skade utover det som er mulig for oss å tolerere
. Se TV-reportasjen på  NRK her.

Statssekretær vingler i korallrev-striden

Det sa Kåss til NRK en uke før Dagbladet.no intervjuet ham om samme sak.

- Dette er å snu

Dagbladet.no forsøkte i dag å få en kommentar fra Kåss. Informasjonssjef i Olje- og energidepartementet Stein Hernes svarte på vegne av ham i en epost:

«Formuleringen om at det ikke må være risiko for skader som vi ikke kan tolerere var upresis. Regjeringen vil ikke tillate skade på koraller, og viser da til behandling av søknad om utslippstillatelse som SFT har ansvaret for».

På spørsmål om det var Dagbladet.no eller statssekretær Kåss som var upresis, sier Hernes at det var Kåss som uttalte seg upresist.

- Han ser nå at formuleringen som ble gitt, ikke var presis. Det er derfor han har kommet med denne presiseringen, sier Hernes.

- Dette er ikke å være upresis, det er å snu. Det er to helt forskjellige ting å tolerere litt skader på revet og å ikke tolerere skader, sier fagmedarbeider i Bellona, Elisabeth Sæther.

Også i Greenpeace tolker man det slik.

- At departementet nå sier at de har uttalt seg upresist betyr for meg at de har snudd i saken, sier Truls Gulowsen.

- Det at Kåss sa det samme i Dagbladet.no og i NRK med en ukes mellomrom, viser at dette var en bevisst, planlagt ting å si. Jeg skulle ønske det var greit å si at man har snudd, og være stolt av det, i stedet for å prøve å kamuflere det, sier Gulowsen i Greenpeace til Dagbladet.no.