Statue til 30 millioner stjålet, smeltet og solgt som skrap

Tyver fikk 15 000 kroner for to tonn bronse.

SKYLDER PÅ FINANSKRISA: Økonomiske nedgangstider og økt metalletterspørsel i Asia får skylden for at stadig flere utendørskunstverk blir stjålet i Storbritannia. Foto: REUTERS
SKYLDER PÅ FINANSKRISA: Økonomiske nedgangstider og økt metalletterspørsel i Asia får skylden for at stadig flere utendørskunstverk blir stjålet i Storbritannia. Foto: REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Britisk politi mener at de denne uka har oppklart et av Englands mest omtalte kunsttyverier gjennom tidene, melder The Guardian.

Bronsestatuen «Reclining Figure» er laget av den britiske kunstneren Henry Moore.

Et forsiktig anslag viser at den to tonn tunge statuen var verdt minst 30 millioner kroner.

Skrapmetall
Figuren ble stjålet fra en skulpturpark i Hertfordshire, England i desember 2005.

Man har lenge trodd at dette var et rent bestillingstyveri og at statuen har tilbrakt de siste årene på et skjult, men trygt sted hos en privat samler med en litt tvilsom moral.

Politiets etterforskning avslører derimot at tyvene var mest opptatt av skulpturens vekt, og ikke den vakre utformingen.

For figuren ble mest sannsynlig smeltet om og solgt som skrapmetall i Asia. Politiet estimerer at tyvene tjente om lag 15 000 på salget.

Havnet i Asia
Det vakte stor oppsikt i England da den 3,5 meter lange statuen ble stjålet fra utendørsutstillingen på eiendommen til Henry Moores stiftelse natt til 15. desember 2005.

Tyvene skal ha brukt en varebil med en påmontert heisekran for å løfte opp og frakte vekk statuen.

Politiet har sporet kunstverkets videre ferd til skraphandlere i Dagenham og Essex, før den forsvant ut av landet til Rotterdam og derfra videre til Asia og Kina.

Etterforskerne tror at figuren ble delt opp i mindre biter før det ble sendt ut av landet.

- Vi har bevis og informasjon som tyder på at statuen ble delt opp på natten, så fraktet til et sted der den ble påført ubotelige skader før den ble fraktet til utlandet, sier Jon Humphries, som ledet etterforskningen ved Hertfordshire politiet til The Guardian.

- Slik jeg ser har vi greid å løse dette mysteriet, utdypet han.

Moore døde i 1986. I dag er det stiftelsen hans som ivaretar kunstnerens interesse.

De utlyste en dusør på 100 000 kroner for å statuen tilbake, uten at det førte fram.