Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stavanger: 5144 kroner Søndre Land: 17 441 kroner

Hvor du bor i landet har mye å si for lommeboka. Sjekk hvor mye din kommune tar i kommunale gebyrer til bolig.

BEST - OG VERST:  Ap's Cecilie Bjelland (t.v) utfordrer Høyre-styret i avgiftsbillige Stavanger. — De kommunale tjenesten skal drives rimelig og effektivt. Avgiftene skal ikke subsidiere annen kommunal aktivitet, sier Bjelland som er med i byens storkoalisjon. I Søndre Land er de høyeste gebyrene, her mener ordfører Reidar Eriksen (Bygdelista) at de kommunale avgiftene er for høye, og foreslår drastiske tiltak for å senke dem. Foto: Foto: Trond Sørås /Christian Roth Christensen
BEST - OG VERST: Ap's Cecilie Bjelland (t.v) utfordrer Høyre-styret i avgiftsbillige Stavanger. — De kommunale tjenesten skal drives rimelig og effektivt. Avgiftene skal ikke subsidiere annen kommunal aktivitet, sier Bjelland som er med i byens storkoalisjon. I Søndre Land er de høyeste gebyrene, her mener ordfører Reidar Eriksen (Bygdelista) at de kommunale avgiftene er for høye, og foreslår drastiske tiltak for å senke dem. Foto: Foto: Trond Sørås /Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØNDRE LAND/STAVANGER/OSLO (Dagbladet): - Dette er forhold som vi er klar over, og som vi ønsker å gjøre noe med, sier ordfører Reidar Eriksen i Søndre Land.

Dagbladet har undersøkt gebyrer knyttet til bolig i hver kommune, basert på kommunenes egne innrapporteringer til Kostra (Kommune-Stat-Rapportering).

Hvor du bor i landet har stor betydning for hvor mye du må ut med: I Søndre Land betaler man nesten 18 000 kroner i kommunale gebyrer til på vann, avløpstjeneste, avfallstjeneste, septiktømming og feiing.

Dette er mer enn tre ganger så mye som den billigste kommunen: I Stavanger betaler siddisene litt over 5000 kroner for samme tjenester.

Se hele lista nederst i saken, eller sjekk din kommune her.

Betaler stadig mer Professor Torberg Falch ved institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU forklarer de voldsomme svingningene med at disse avgiftene skal dekke de faktiske kostnadene kommunen har på disse områdene, og disse varierer etter hvor kommunen ligger.

- I en del kommuner er disse tjenestene underlagt private virksomheter, og det vil også gi utslag på hvor mye man betaler, sier Falch.

Ifølge SSB betaler vi stadig mer og mer. De kommunale gebyrene knyttet til bolig har steg med 5,9 prosent på landsbasis fra i fjor til i år.

Langstrakt kommune Sjef i teknisk etat i Søndre Land, Bjørn Runar Eriksen, mener den høye prisen er grunnet kommunens geografi.
- Vi er en langstrakt kommune, delt i to av Randsfjorden. Dette har ført til at vi har hele syv renseanlegg i kommunen, noe som skaper høye utgifter. Kommunen har per i dag ikke eiendomsskatt. Dette er noe ordfører Reidar Eriksen vil være villig til å endre.

- Vi er helt avhengige av andre måter å skaffe inntekter på. Eiendomsskatt er et alternativ, sier han. Kommunen ønsker også å selge tomter til lav pris, for å tiltrekke seg flere innbyggere.

- Dersom flere av kommunens innbyggere kobler seg opp mot de kommunale anleggene vil utgiftene på lang sikt gå ned. Det vil bety en høy engangsutgift for de innbyggerne det vil gjelde, men vil føre til lavere kommunale avgifter for hele Søndre Land, sier ordføreren.

Søndre Land var en av de kommunene i landet som ble hardt rammet av finanskrisen. Dette bidrar også til at man ikke kan kutte de høye avgiftene.

- Vi har langt færre arbeidsplasser enn for noen få år siden, og vi sliter med å unngå konkurs. Da blir det vanskelig å gjøre noe med avgiftsnivået, sier ordfører Reidar Eriksen.

- Flotte greier Stavanger har de høyeste boligprisene i landet, innbyggerne tjener godt, men betaler minst i kommunale avgifter, viser Dagbladets undersøkelse.

- Flotte greier, vi driver kommunen effektivt, og tar vare på pengene til folk, sier ordfører Leif Johan Sevland (H) til Dagbladet.

- Bør ikke kommunen sikre seg inntekter som sikrer god kvalitet på alle tjenester?

- Vi yter gode velferdstjenester allerede. Vi jobber hardt for å drive best mulig. Starter vi karusellen med å skrive ut ekstra regninger når behovet melder seg, kan regningsbunken bli høy, sier ordfører Sevland.

Oljehovedstaden har i mange år surfet høyt oppe på listen over kommuner med lave kommunale avgifter.

 I år er den billigst, med nabokommunene like bak seg. Nå kan knapt noen innhøste politisk gevinst på den gilde posisjonen, for til og med Arbeiderpartiet har applaudert Sevlands styre i åtte år.

- Samtlige partier er opptatt av at vi skal drive kommunen effektivt og unngå høye avgifter. Alle skal ha råd til å bo i denne flotte byen. Boligmarkedet er hardt, det må ikke bli slik at kommunale avgifter skal bli en ekstra belastning som gjør at folk kvier seg for å flytte hit, sier Cecilie Bjelland, som er Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Stavanger.

Bjelland kan ikke garantere at avgiftene skal fryses på det lave nivået.

- Men jeg kan garantere at Arbeiderpartiet skal arbeide hardt for at kommunen skal levere de beste og mest effektive tjenestene til lavest mulig pris for innbyggerne, sier Bjelland til Dagbladet.

Høyest gebyr i Tromsø Rogaland har ikke bare den billigste, men de fire billigste kommunene i Norge. Etter Stavanger følger Klepp, Sola og Karmøy med gebyrer under 6000 kroner. Men også hovedstaden kan smykke seg med å være en lavgebyrs-kommune.

I Oslo er gebyrene på 5935 kroner - som er nesten 800 kroner mer enn i Stavanger. Tredje billigst av storbykommunene er Trondheim - her betaler de 6459 i året.

Dyrest er Tromsø - her må årlig ut med 9380 kroner i kommunale gebyrer til bolig.


Klikk på kartet for å sjekke din kommune