Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stavanger-politiet frikjennes i Nokas-saken

«Intet straffbart anses for bevist», mener statsadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten i Rogaland har henlagt saken mot Stavanger-politiet for svikt i forkant av ranet på Norsk Kontantservice. En politimann ble drept under ranet 5. april i år.

Statsadvokaten henlegger saken fordi «intet straffbart anses for bevist», verken for enkeltpersoner eller foretak. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien mener at resultatet fra etterforskningen av saken «med særlig styrke taler mot at det er begått et straffbart forhold».

- Vi kan legge bak oss det som skjedde, men vi kan ikke glemme det, sier politimester Olav Sønderland i Rogaland politidistrikt til NTB.

Kritikk

Det var politimesteren som ba om en SEFO-gransking. Årsaken var at politiet like før påske hadde informasjon om at et ran var på gang, og at svært få i politidistriktet visste om dette.

Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (SEFO) kom med sterk kritikk av Rogaland politidistrikt i sin konklusjon. Statsadvokaten deler ikke kritikken.

- Vi tar til etterretning at Statsadvokaten er kommet til en annen konklusjon enn SEFO angående den rettslige vurderingen, sier Sønderland.

SEFO mente deres etterforskning avdekket alvorlig systemsvikt både innad i politiet og i forhold til Norsk Kontantservice som de visste kunne være ransmålet. Statsadvokaten deler ikke dette synet.

SEFO har også kritisert politiet for å bruke et «need to know»- prinsipp, noe som innebar at svært få polititjenestemenn fikk tilgang på informasjonen om ranstrusselen. Statsadvokaten mener det heller ikke er grunn til å kritisere politiet for bruken av dette prinsippet.

Kommunikasjon

Polititjenestemannen Arne Sigve Klungland ble skutt av ranerne på Domkirkeplassen i Stavanger under ranet. Selv om SEFO mener de kan påvise en systemsvikt, understreket de i sin konklusjon at det ikke er noe som tyder på at denne systemsvikten var årsaken til at Klungland ble drept.

Mens SEFO og Statsadvokaten har gått gjennom saken, har Stavanger-politiet hatt en intern gjennomgang, opplyser Sønderland.

- Vi har om mulig blitt enda mer bevisste hvor viktig kommunikasjon er og at den må kvalitetssikres, sier Sønderland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media