<strong>SJEKKER PAPIRENE:</strong> Stavanger-politiet sjekker ID-papirene til ansatte ved én av Stavangers mange gatekjøkkener. Foto: Øistein Norum Monsen
SJEKKER PAPIRENE: Stavanger-politiet sjekker ID-papirene til ansatte ved én av Stavangers mange gatekjøkkener. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Stavanger-politiet vil stenge butikker, frisører og restauranter som utnytter ansatte

- De som driver useriøst, er i ferd med å ødelegge den seriøse delen av bransjen, sier politiinspektør Leif Ole Topnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): - De som driver useriøst, er i ferd med å ødelegge den seriøse delen av bransjen, sier Leif Ole Topnes, politiinspektør ved Rogaland politidistrikt.

Dagbladet var med da Stavanger-politiet, Arbeidstilsynet og brannvesenet aksjonerte mot arbeidsplasser hvor de mistenker det foregår utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft.

For to uker siden aksjonerte etatene mot blant andre gatekjøkkener, thaimassasjestudioer, en dagligvarebutikk og en bilvaskehall. Ved flere av stedene fant de ansatte uten lovlig arbeidstillatelse, personer uten arbeidskontrakter, ansatte som fikk null kroner i lønn, og personer som jobbet selv om de er hundre prosent uføre og mottar trygd.

871 straffesaker Rogaland politidistrikt har de siste åra arbeidet målrettet for å avdekke utnytting av utenlandsk arbeidskraft, ID-juks og utenlandske statsborgere som kommer til Norge for å begå kriminalitet. Den seinere tida har Stavanger-politiet hatt flere saker som gjelder omfattende ID-svindel. Ifølge politiets etterforskning er det mulig å kjøpe falske førerkort for 5000 kroner eller mindre. Et pass koster 12 000 kroner på gata.

Så langt i år har Rogaland politidistrikt fysisk uttransportert 242 personer, herav 159 utviste, 37 bortviste og 46 asylsøkere med avslag. Disse var registrert med til sammen 871 straffesaker.

- Å få sendt ut kriminelle utlendinger og samtidig avdekke utnytting av personer uten lovlig opphold forebygger kriminalitet, sier Topnes.

- Trussel mot samfunnet - Når folk kjøper tjenester fra steder som driver ulovlig og bare tenker på pris, bidrar de til å opprettholde et ulovlig marked. Dette er en stor trussel mot vårt samfunn, og er med på å undergrave våre fellesgoder, sier politiinspektøren.

Han vil nå straffe dem som utnytter utenlandsk arbeidskraft, ved å ta fra dem inntektsmulighetene.

- Vi ønsker at politiet får mulighet til å stenge butikker, frisører, restauranter eller andre virksomheter i en gitt antall døgn hvis vi avdekker brudd på utlendingsloven, sier Topnes.

Han ser for seg at dette vil ramme de som utnytter ulovlig arbeidskraft der det gjør mest vondt: på pengepungen.

I dag kan familier miste retten til å ha au pairer hvis de utnytter systemet. Topnes ønsker samme reaksjon dersom man utnytter systemet ved å utnytte utenlandske borgere.

Vil stenge butikker - Vi bør begrense folks mulighet til å utnytte folks nød, sier politiinspektøren.

Men først og fremst bør nordmenn tenke seg om før de kjøper.

- Det bør ringe ei bjelle når en bilvask koster 150 kroner, og flere skal vaske bilen din, sier Topnes. Han peker på at det er nordmenn som vasker bilen, klipper seg hos frisøren, bruker billige håndverkere, hushjelper og kjøper billig mat fra useriøse aktører.

- Det er nordmenn som bidrar til at kriminelle miljøer får innpass i det norske samfunnet, sier Topnes.

<strong>- ØDELEGGER:</strong> - De som driver useriøst, er i ferd med å ødelegge den seriøse delen av bransjen, sier Leif Ole Topnes, politiinspektør ved Rogaland politidistrikt. Foto: ALF OVE HANSEN/DAGBLADET
- ØDELEGGER: - De som driver useriøst, er i ferd med å ødelegge den seriøse delen av bransjen, sier Leif Ole Topnes, politiinspektør ved Rogaland politidistrikt. Foto: ALF OVE HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer