Nylund skole i Stavanger

Stavanger-skole ble beskyldt for å fjerne «nisse» og «gud» fra sangtekster: - Feil brev ble sendt ut

«Er det sånn vi vil ha det?»

INTERN KONFLIKT: FAU-ledelsen og skolen har diskutert fram og tilbake hvordan de skulle tekkes flest mulig. Sangteksten som til slutt ble sendt ut - ved en feil - har skapt rabalder lokalt i Stavanger. Foto: Google Streetview / Faksimile Nylund skole
INTERN KONFLIKT: FAU-ledelsen og skolen har diskutert fram og tilbake hvordan de skulle tekkes flest mulig. Sangteksten som til slutt ble sendt ut - ved en feil - har skapt rabalder lokalt i Stavanger. Foto: Google Streetview / Faksimile Nylund skole Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En årelang julekonflikt nådde lokalmediene onsdag, i Stavanger. En av foreldrene til en elev ved Nylund skole hadde lest barnets ukesplan og reagerte på at ord som «nisse» og «julelykt» ble byttet ut i sangtekstene barna skal øve på og synge under en juleavslutning seinere i desember.

Teksten som lyder «Snart er det mørkt i stall og i låve - nå skal alle nissunger sove» var endret til «nå skal alle mennesker sove», og «Se nå daler snøen hvit. Julenissen kommer hit» var endret til «Våre venner kommer hit».

«Julelykt» var også endret til «vinterlykt», og nissen var blitt «menneske».

- Ikke riktig

Stavanger Aftenblad skriver under overskriften «Får ikke synge «Deilig er jorden» på Nylund skole» at barna bare får nynne sangen, og siterer FAU-leder Arvid Berentsen, som sier at tekstene av enkelte ble oppfattet som forkynnende.

Men saken medfører ikke riktighet, sier rektor Frøydis Anthonsen til Dagbladet.

- NEI, NEI: Rektor Frøydis Anthonsen sier til Dagbladet at saken ikke medfører riktighet. Foto: Nylund skole
- NEI, NEI: Rektor Frøydis Anthonsen sier til Dagbladet at saken ikke medfører riktighet. Foto: Nylund skole Vis mer

Hun forklarer det slik at noen foreldre for et par år siden reagerte på at enkelte kanskje kunne føle seg støtt av julemarkeringen, de kristne ordene og sangene om nisser og julelykter.

Derfor begynte skoleledelsen og FAU å diskutere mulighetene for å endre måten de markerte juleavslutningen på. Fram og tilbake har dialogen gått mellom FAU, skolens ledelse og skolens musikklærere. De sistnevnte - i et forsøk på å tekkes foreldrene - byttet ut ordene og spurte om det var bedre.

- Men det siste brevet skulle aldri vært sendt ut, sier rektor Anthonsen til Dagbladet.

- Hva er det samfunnet vil?

- I hui og hast svarte jeg på spørsmål da journalisten ringte tidligere i dag, og uten å sjekke saken nærmere har de publisert saken som om vi har ønsket å endre julesangene, sier hun.

- Så det er ikke riktig at jul- og gudsordene sensureres hos dere i år?

- Nei, nei. Musikklærerne skrev et forslag til hvordan det hadde sett ut om vi skulle gjøre det ekstreme; ta vekk alle ordene. «Er det sånn vi vil ha det? Hva er det samfunnet vil? Hva er det foreldrene vil?» Slik gikk diskusjonen. Bare vi kaller det jul, så er det jo noen som ikke kan være med, sier hun.

- Jeg har vært rektor siden 1997 og vi har gått i kirken både til jul og påske i alle disse åra, selv om vi er en skole med veldig mange minoritetsspråklige, sier rektoren.

Hun sier at den endrede julesangteksten nådde én klasses ukeplan ved en feil, fordi en musikklærer hadde vært sykemeldt og ikke fått med seg at diskusjonen endte med at man ikke skulle gjøre endringer.

- Det som stemmer, er at vi i år ikke skal i kirken, men heller samles på skolen. Der skal vi selvsagt synge de originale julesangene. Og neste år skal vi i kirken igjen, og så kan heller de som ikke vil være med, søke om fritak, sier rektoren.

- Tusen år lang tradisjon

FAU-lederen som ble sitert i Stavanger Aftenblads sak sier til Dagbladet at han er glad om det hele bare er en misforståelse.

IKKE LENGER KJENT OG KJÆR: Ordene i de ellers så kjente julesangene var endret i et forsøk på å tekkes foreldrene. Men denne skulle ikke ha blitt sendt ut, sier rektor ved Nylund skole. 
IKKE LENGER KJENT OG KJÆR: Ordene i de ellers så kjente julesangene var endret i et forsøk på å tekkes foreldrene. Men denne skulle ikke ha blitt sendt ut, sier rektor ved Nylund skole.  Vis mer

- Jeg er bare glad hvis dette bygger på en misforståelse og elevene nå bare kan synge originaltekstene. For meg er gud og nisse og julelykt vesentlige ord i forbindelse med jul. Og de som ikke mener det, skal selvsagt få fritak, sier FAU-leder Arvid Berentsen.

- Er det mange som skal tekkes, synes du? spør Dagbladet.

- Ja. Vi feirer jul i Norge, og de siste tusen åra har jula vært en kristen tradisjon. Jeg tror mange synes det er uproblematisk; mange kan synge en kristen julesang uten at det oppleves som forkynnelse. Nå er det også slik at vi har religionsfrihet i Norge. Jeg mener flest mulig bør tekkes, slik at flest mulig føler at høsten avsluttes på en god måte. Det er ingen musikklærer som har hatt et brennende ønske om å skrive om tekstene, det er en ledelsesbeslutning, sier han.

Stavanger Aftenblads journalist Dag-Henrik Fosse sier det høres litt rart ut at saken skal bero på en misforståelse.

- Stort trøkk

- Jeg har fått dette bekreftet fra FAU-lederen, og flere foreldre har fått utlevert planer for uka der dette framkommer, sier Fosse til Dagbladet.

Han tror ledelsen ved Nylund skole kan ha snudd i saken etter den omfattende medieomtalen.

- Det har vært et ganske stort trøkk, med bl.a. mange henvendelser til oss og mye deling på Facebook. I tillegg har mange riksdekkende aviser omtalt saken, sier Fosse.

Human-Etisk Forbunds pressesjef Jens Brun-Pedersen mener det er feil å sensurere juletekster.

- Det blir unødvendig og strengt. Kunnskap om det kristne innholdet i julefeiringen må vi gjerne lære barna våre om, og å sensurere det blir galt. Samtidig er det viktig å lære dem at ingen har monopol på julas innhold, sier han til Dagbladet.

Brun-Pedersen minner om at jula har en broket, variert og rik tradisjon, med innslag fra en rekke religioner og kulturer, blant dem jødedommen, romerne og den norrøne kulturen.

HUMAN-ETISK FORBUND: Informasjonssjef Jens Brun-Pedersen. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
HUMAN-ETISK FORBUND: Informasjonssjef Jens Brun-Pedersen. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

- Det fine med jula er at den kan begrunnes på forskjellige måter, og kunnskap om det er bare fint, sier pressesjefen.

- Fortelle om sitt syn

Brun-Pedersen, som går ut fra at julesamlingen holdes på skolen og ikke i et trossamfunn som kirka, mener de kristne gjerne må få synge sine sanger på juleavslutningen.

- Men da bør også representanter fra andre trossamfunn få fortelle om sitt syn på jula. Slik får vi en inkluderende feiring med kunnskapsformidling om andre tradisjoner, sier han.

Brun-Pedersen henviser til en undersøkelse i den kristne avisa Vårt Land der bare 14 prosent av de spurte mener Juleevangeliet og kirkebesøk er viktige i jula.

- Det er en myte at det kristne budskapet er så utbredt. De fleste legger vekt på jula som ei hyggelig tid med refleksjon, samvær med familien og gode bøker. Men det er ikke noen grunn til å skjule den begrunnelsen til vår kulturelle bakgrunn, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer