Redusert arbeidstid

Stavanger vil prøve sekstimersdag

Vil teste effekten av kortere arbeidsdager, men kommunen aner ikke hva det vil koste.

SEKSTIMERSDAG: Leder i Rødt Stavanger, Mímir Kristjánsson, tror at særlig mange småbarnsforeldre vil nyte godt av kortere arbeidsdager. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SEKSTIMERSDAG: Leder i Rødt Stavanger, Mímir Kristjánsson, tror at særlig mange småbarnsforeldre vil nyte godt av kortere arbeidsdager. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Reduserte arbeidstider er til stadighet gjenstand for debatt og utprøving i både inn- og utland.

LO har hatt sekstimersdagen som en viktig parole i mange år, og for to år siden foreslo Arbeiderpartiet et statlig tilskudd til bedrifter som vil teste ut kortere arbeidstid for ansatte. Forslaget ble raskt sablet ned av statsminister Erna Solberg.

I Stavanger kommune kan sekstimersdagen nå raskt bli en realitet for noen, skriver Nettavisen, som viser til budsjettforslaget fra flertallspartiene SV, Rødt, MDG, Ap, Sp og FNB.

Partiene ber om et prøveprosjekt i en av kommunens virksomheter over en toårsperiode. Målet er blant annet å se om man kan oppleve gevinster i form av økt trivsel, redusert sykefravær og bedre produktivitet.

- Bedre å dele på arbeidet

- Vårt utgangspunkt er at mange hundre tusen nå står utenfor arbeidslivet. Da er det bedre å dele på arbeidet enn at noen jobber åtte timer og noen ingenting, sier Rødt-leder i Stavanger, Mímir Kristjánsson, til Dagbladet.

Han viser til at mange i tunge yrker «sliter seg ut» før pensjonsalder.

- Det tyder på at vi kan få mer ut av folk ved å organisere arbeidslivet på en annen måte. Det er dette vi vil teste. Hvis vi lykkes med gode resultater, har vi en showcase til andre virksomheter som ønsker å teste dette.

En FAFO-rapport fra 2006 konkluderer med at det ikke kan dokumenteres sammenhenger mellom sekstimersdag og redusert sykefravær eller helse i de viktigste forsøkene i Norden. De siste åra har imidlertid nye prøveprosjekter blitt innført flere steder.

Tines ostepakkeri på Heimdal innførte sekstimersdager i 2006, og opplevde mindre sykdom og økt produktivitet som et resultat. Prøveprosjektet ble imidlertid skrotet i 2019, til protester fra de ansatte, fordi regnestykket ikke gikk opp.

For to år siden la daværende finansminister Siv Jensen fram beregninger som antydet at skatten for norske husholdninger kan måtte settes opp med mellom 8 og 11 prosentpoeng for å utlikne effekten av tapte inntekter til statskassa, dersom forslaget skulle bli en realitet på landsbasis.

Kristjánsson innrømmer overfor Nettavisen at kommunen ikke vet hva prosjektet vil koste. Det skal i utgangspunktet ikke medføre redusert lønn for de ansatte.

- Det er det som gjør dette dyrt, men for oss er dette bare en måte å øke den generelle bemanningen på - få flere hender på dekk innenfor de viktigste velferdstjenestene.

Møter kritikk for forslaget

Seinest i mars gikk finansminister Jan Tore Sanner hardt ut mot forslag fra SV om å innføre sekstimersdag med full lønnskompensasjon.

«Hvis vi kutter arbeidstida bare tre og en halv time, fra 37,5 timer til 34 timer pr. uke, reduseres nasjonalformuen like mye som hele verdien av oljeformuen – både den i oljefondet og den som fortsatt ligger i bakken. SV sitt forslag går enda lenger og vil ha enda større konsekvenser», skrev han i et debattinnlegg i Dagbladet.

Rødt-lederen er tydelig på at Stavanger kommune er avhengige av å få med seg staten og partene i arbeidslivet for å kunne innføre sekstimersdager på en måte som gjør at produktivitetsveksten ikke tas ut i tilsvarende lønnsvekst.

Sjef for NHO Rogaland, Tone Grinland, er svært kritisk til forslaget.

- Jeg ser ikke annen hensikt enn at dette er politisk og filosofisk interessant, men også enormt kostnadskrevende og definitivt helt uaktuelt for privat sektor. Dette vekker lite begeistring hos meg, sier Grindland til Nettavisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer