Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bombemannen Cesar Sayoc (56):

Stavefeil ledet FBI til den tidligere stripperen

DNA-spor, fingeravtrykk og stavefeil er blant bevisene amerikanske myndigheter mener knytter Cesar Sayoc til brevbombene som skapte panikk i USA.

SIKTET: Cesar Sayoc var amatør-bodybuilder og tidligere stripper. Han har vært pågrepet før, og viste lite interesse for politikk før Donald Trump ble president i USA. Foto: Politiet / NTB Scanpix
SIKTET: Cesar Sayoc var amatør-bodybuilder og tidligere stripper. Han har vært pågrepet før, og viste lite interesse for politikk før Donald Trump ble president i USA. Foto: Politiet / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først fikk den ungarskfødte mangemilliardæren George Soros en brevbombe i posten. To dager seinere ble det kjent at Bill og Hillary Clinton og Barack Obama også hadde mottatt liknende brevbomber i posten.

Så føyde det seg flere og flere navn prominent på lista over mottakere, blant dem skuespilleren Robert De Niro.

Felles for dem alle? De er høylytte kritikere av USAs president Donald Trump.

96 timer etter at bomba adressert til Soros ble oppdaget, pågrep FBI en 56 år gammel mann ved navn Cesar Sayoc. 56-åringen sitter nå i varetekt, og er siktet for å ha sendt brevbomber til i alt 14 personer.

Stavefeil og fingeravtrykk

Fingeravtrykk, DNA og stavefeil på selve pakkene skal, ifølge Washington Post, ha blitt avgjørende for FBI-etterforskere da de forsøkte å identifisere bombemannen.

Sayoc ble pågrepet utenfor en bilrekvisita-butikk, i nærheten av sitt eget kjøretøy - en varebil Sayoc også skal ha brukt som bosted.

Varebilen var dekket av bilder med innhold som støtter Trump, samt bilder med innhold som kritiserer CNN og liberale figurer. Det var også bilder av Hillary Clinton, filmskaper Michael Moore, CNNs politiske kommentator Van Jones på bilen.

I tillegg til å ha et langt rulleblad, har 56-åringen også en fargerik fortid.

Tidligere bodybuilder og stripper

Nyhetsbyrået Reuters skriver at Sayoc har tidligere jobbet som stripper, og konkurrerte på amatørnivå som bodybuilder.

Han er straffedømt i flere saker, deriblant en bombetrussel fra 2002.

Advokaten som forsvarte Sayoc i den saken, beskriver ham som en «forvirret mann som hadde vansker med å kontrollere sine følelser».

En fetter av Sayoc, Lenny Altieri, er mindre nådig i sin beskrivelse av ham.

- Jeg veit at fyren er en galning. Han har vært en einstøing, sier fetteren.

DNA-spor og spaning

Dagen før han ble pågrepet hadde FBI-etterforskere allerede igangsatt spaning på Sayoc, ifølge Washington Post.

Fingeravtrykket som ble funnet brevbomba sendt til den demokratiske kongresskvinnen Maxine Waters, ledet etterforskerne til 56-åringen, skriver avisa videre.

De begynte da å spore Sayocs bevegelser, blant annet ved å innhente mannens telefondata.

De hadde da også innhentet DNA fra to andre pakker.

- Alle mann på dekk

Da FBI-sjef Christopher Wray og USAs justisminister Jeff Sessions på fredag annonserte at de hadde pågrepet og siktet 56 år gamle Sayoc i brevbombe-saken, jobbet etterforskere i hele USA fremdeles med å spore opp potensielle bombetrusler.

- Vi trenger alle mann på dekk, og vi er nødt til å forbli årvåkne, sa FBI-sjef Wray, og la til:

- Dagens pågripelse betyr ikke at vi er trygge. Det kan være flere pakker i omløp nå.

Han karakteriserte bombene som IED-er, altså improviserte bomber.

FBI-sjefen ønsket ikke å si hvorvidt brevbombene kunne ha eksplodert, og sa at etterforskere fremdeles arbeidet med å slå fast om bombene var fungerende eller ikke.

Wray sa deretter at bombene inneholdt faktiske eksplosiver.

- Dette er ikke falske bomber, sa han.

Fra New York

Sayoc er fra Brooklyn i New York, men har tidligere bodd i Nord-Carolina, New Jersey og Michigan.

Nå er han bosatt i Florida, og han skal ha eid et renseri og en cateringvirksomhet. Rullebladet fra Florida viser at han ble sist arrestert i 2015.

Hans kriminelle rulleblad strekker seg tilbake til 1991, og inkluderer tyveri, besittelse av narkotika og svindel.

Han er angivelig registrert som medlem av Det republikanske partiet. Ifølge CNN registrerte han seg først i 2016 for å stemme i Florida.

Han har vært en aktiv Trump-tilhenger, og har publisert flere Twitter- og Facebook-videoer som tilsynelatende viser ham på Trumps valgkamparrangementer. Sayocs kontoer på sosiale medier er ellers preget av såkalte memer som støtter Trump og rakker ned på demokratene.

USA: Mistenkelige pakker ble sendt til både Hillary og Bill Clinton, og Barack Obama. Pakkene ble oppdaget ved rutinemessig undersøkelse, og ble umiddelbart identifisert som potensielt eksplosive gjenstander. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!