Stavkirke á go-go

Klåfingra turister tar med seg stavkirkene våre bit for bit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe av det gjeveste vi har å by fram turistene som kommer til Norge er de staselige stavkirkene. Faktisk setter utlendingene så pris på de vakre byggene at de plukker dem med seg.

I Eidsborg stavkirke i Tokke i Telemark har turistene nå rett og slett gravd seg tvers gjennom veggen. Så ille har det blitt at stavkirka risikerer å falle ned.

Kriminelt

- Noe av problemet vi strir med er at turistene stjeler trepluggene i staget. Det har vært en merbar økning de siste åra. Vi begynner å se hulrom i bygget. Heldigvis holder tjæra staget på plass, sier kirkeverge i Tokke, Ove Kjell Huvestad, til Telemarksavisa i dag.

Den ytterliggående formen for souvernirjakt er alt annet enn lovlig, ettersom dette kulturminner som er freda av staten. Den kriminelle handlingen kan straffes med inntil to års fengsel.

Den ulykkelige kirkevergen i Vest-Telemark ser ingen løsning på problemet med det første:

- Vi har ingen mulighet til å kontrollere dette. Da måtte vi i så fall ha ansatt en egen person til å holde vakt døgnet rundt, sukker han.

Et økende problem

Hos Riksantikvaren meldes det at det er særlig i grisgrendte strøk framfuse turister ser sitt snitt til å foreta dypdykk i kirkematerien.

- Det er et problem og skjer gjerne ved stavkirker som ikke er veldig godt besøkt, sier avdelingsdirektør Sjur Hjelseth hos Riksantikvaren til Telemarksavisa.

Det finnes 28 stavkirker i Norge.

<B>SLIK, JA! </B> Eksemplariske turister ved Norsk Folkemuseum på Bygdøy viser hvordan stavkirketurisme skal gjennomføres. Først knipser vi bilder, og så går vi tilbake til bussen. UTEN å putte kirkeveggen i lomma.