Steen inn i varmen

Etter mange år som utstøtt er Reiulf Steen nå offisielt tilbake i Arbeiderpartiledelsens lune favn. Han har lenge vært en av Thorbjørn Jaglands rådgivere, men lørdag kveld fikk han det offisielle håndslaget: Som hovedtaler på landsmøtemiddagen fikk han trampeklapp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Strålende, Reiulf! - Fantastisk! - Storartet! Mangfoldige skulderklapp og godord om talen skyllet over Reiulf Steen da han med sine forsiktige skritt vandret inn i landsmøtesalen i Folkets Hus i går morges. Som ung AUF-er opplevde han selv Martin Tranmæls eggende ord «oppad, utad, fremad, aldri tilbake», og lørdag trakk han linjene fra Tranmæl til det nye Arbeiderpartiet med vidd og eleganse foran festkledde partifeller.

Applaus

Og med solid støtte til Thorbjørn Jaglands linje ble det trampeklapp fra salen. At nettopp Reiluf Steen ble valgt til festens taler, er et klart uttrykk for at han er tilbake i varmen igjen, etter mange år i skyggenes dal. Forholdet mellom Reiulf Steen og Gro Harlem Brundtland ble som kjent iskaldt, etter at Brundtland danket ut Steen som partileder og statsministerkandidat for 20 år siden. Begge har beskrevet det vanskelige forholdet i bokform. Så seint som i vår ga Steen nye stikk til Brundtland da han gikk åpent ut og fortalte om sine mangeårige depresjoner.

Hjemme

- Jeg har under hele landsmøtet opplevd at jeg er hjemme. Det er fortsatt slik at flertallet på landsmøtet er folk jeg kjenner som venner, ikke bare som partifeller. Men det er klart det er hyggelig med positiv respons, sier Steen. Han ber om å få slippe å kommentere den tida da han ikke ville blitt spurt om å holde tale for landsmøtet. - Det har vært sagt nok om Gro og meg, synes jeg.

Hyggelig

Thorbjørn Jagland satte stor pris på Steens tale. - Hvis det oppfattes som et håndslag til Reiulf, er jeg glad for det. Som tidligere partileder har han gjort mye for partiet. Vi kan ikke fortsette å bære på gamle konflikter, og det føltes riktig nå å la Reiulf holde talen, sier Thorbjørn Jagland. - Å la Reiulf holde talen er en anerkjennelse. Han er fortsatt en av oss, og en viktig leverandør for partiet. Når folk ser at Reiulf har det bra, blir vi glade, sier Thorbjørn Berntsen. Også Gudmund Hernes har roser til Steen: - Her vil du finne reservoarer av kjærlighet til Reiulf. Det er mange som er blitt vekket til politikken av Reiulf. # OVERBEVISTE: Etter år med Gros iskulde, fikk Reiulf Steen æren av å holde hovedtalen for landsmøtemiddagen lørdag, og hadde festkledde partifeller i sin hule hånd. # Arkivfoto: WILLIAM MIKKELSEN «Det må være samsvar mellom de mål vi stiller oss og den politikk vi fører, men vi har ingen arbeidstegning av Utopia. Har man et hellig mål, vil folk mene at målet helliger middelet, resultatet er Gulag eller kulturrevolusjon. Sosialdemokratiet har alltid sagt at veien blir til mens vi går.» #