Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Steen Jensen: - Når en flyktning dør i Norge, hylles det på sosiale medier. Det har blitt helt legitimt

Nå vil han ta til motmæle med hjelp av oss alle.

 HAT OG ONDSKAP:  Ingebrigt Steen Jensen mener at det flommer over av hat og ondskap på sosiale medier. Det vil ha til livs med en antihat-kampanje på Facebook. Foto: NTB Scanpix
HAT OG ONDSKAP: Ingebrigt Steen Jensen mener at det flommer over av hat og ondskap på sosiale medier. Det vil ha til livs med en antihat-kampanje på Facebook. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen har sett seg så lei av hatefulle ytringer på sosiale medier, at han nå har startet en antihat-kampanje på Facebook.

Fra og med i går kommenterer han enhver fremmedfiendtlig, hatefull og fordomsfull kommentar han finner på Facebook, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme.

- Flommer over av hat og ondskap - Når en flyktning dør i en ulykke i Norge nå, jubles det i sosiale medier. Slik galskap er tilsynelatende blitt helt legitimt, og utstyres med likes på Facebook. Det flommer over av hat og ondskap. Det likner ikke noe vi har sett tidligere, og hvis noen tar til motmæle, blir man overflommet av hatmeldinger, sier Steen Jensen til Dagbladet.

Han mener likevel det finnes en løsning på problemet.

- Vi må adressere hver enkelt kommentar. Det er dette jeg nå har satt i gang, og det har fått enorm respons. Jeg har aldri opplevd liknende, sier han.

Samtidig ber han politikerne om å reise seg opp og ta tak i ukulturen på sosiale medier.

- Hvor er Erna, Jonas og Knut Arild? - Det er ingen politikere som tar til ordet og sier noe om det. Det er både tafatt og patetisk at politikerne ikke adresserer dette. Hvor er Erna, Jonas og Knut Arild?

Steen Jensen mener debattklimaet i Norge på få måneder har forandret seg. Men om det var så mye bedre før, det er han ikke sikker på.

- Det er stukket hull på noe, og det er kanskje ok. Men det at man kan tillate seg å skrive slikt i dagens Norge, det er ikke bra, sier han. 

Kobler av og til ut KrF-leder Knut Arild Hareide er glad for Steen Jensens tiltak og forstår at han savner politikernes stemme.

- Vi må tørre å ta denne debatten, og det må foregå på en anstendig måte. For min del kan jeg si at jeg burde svart uanstendige meldinger som skrives på sosiale medier, men av og til kobler vi litt ut i stedet for å gå inn i det. Vi må bli bedre på å gå inn og svare på det, sier Hareide til Dagbladet.

Likevel trekker han fram statsminister Erna Solberg som et godt eksempel.

- Hun har tatt tak i enkeltmeldinger og sagt at det er uakseptabelt. Det er bra.

Netthets og mobbing Statssekretær ved Statsministerens kontor, Sigbjørn Aanes, syns også det er bra at Steen Jensen vil engasjere seg mot hatefulle ytringer.

Han er derimot ikke enig i at det er stille fra politikerne.

- Det må skyldes at Steen Jensen har skrudd av lyden på TV og sluttet å lese aviser, sier Aanes til Dagbladet.

Han sier at Erna Solberg har engasjert seg personlig i debatten om netthets, mobbing og hatefulle ytringer i lang tid.

- Bare den siste måneden har hun gitt en times intervju til TV 2s storsatsing om hatefulle ytringer, VG har skrevet om hvordan hun selv tar oppgjør og svarer hatefulle ytringer på egen Facebook, og regjeringen har lansert en egen erklæring mot hatytringer - som for øvrig Steen Jensen oppfordres til å reklamere for og undertegne selv, sier han.

Han peker også på at statsministeren har blogget om netthets, hvor hun kommer med følgende oppfordring:

«Vi må være klare over at det er mennesker med følelser og hjerter på den andre siden av tekstmeldinger, Facebook-statuser eller anonyme brev. Det du ikke ville våget å si rett ut til noen, skal du heller ikke si på andre måter.»

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Jonas Gahr Støre.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media