Stefans lykkedag - 25 meter nede i bresprekken

- Ikke bare flaks, det var et under. Redningsmann etter dramatisk aksjon på Svalbard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fjellvante Stefan Schöttl (25) har et budskap til alle som skal på påskefjellet. Og især til alle som skal kose seg på snøhvite flater over isbreer.

- Følg alle mulige forsiktighetsregler. Faller du ned i en bresprekk, kan det gå helt galt.

Sist søndag falt geologistudenten fra Graz i Østerrike 25 meter ned i en issprekk ved Nordenskiöldtoppen på Svalbard.

Både 25-åringen selv og bergingsmannskapet i Sysselmannens helikopter sier at sier at han hadde maksimal flaks - i tillegg til at han gjorde alt riktig når underlaget under skiene plutselig forsvant.

- Et under, sier redningsmann - Dette  var min lykkedag. Jeg hadde flinke venner, vi hadde utstyr (mobil) som virket, det var godt vært slik at redningen ikke ble forhindret og jeg skadet meg ikke i fallet, sier 25-åringen til Svalbardposten.

 FØRSTE LIVSTEGN:  Her fanger redningsmann  Christian Svarstads hjelmkamera opp det første glimtet av Stefan Schöttl nede i den mørke bresprekken. Foto: Sysselmannen på Svalbard.
FØRSTE LIVSTEGN: Her fanger redningsmann Christian Svarstads hjelmkamera opp det første glimtet av Stefan Schöttl nede i den mørke bresprekken. Foto: Sysselmannen på Svalbard. Vis mer

Og en av redningsmennene, førstebetjent Christian Svarstad, som tok bilder under aksjonen, går lenger i å karakterisere østerrikerens ekstreme flaks.

- Det er et under at det gikk bra. Alt, bortsett fra at han falt ned i sprekken, har gått hans vei, sier Svarstad til Svalbardposten.

Stoppet før dypet
25-åringen, som tar en mastergrad ved Universitetssenteret på Svalbard, stoppet på en ishylle nede i sprekken. Bare noen meter unna, fortsatte bresprekken ned i dypet.

Schöttl var på utflukt samme med åtte venner. Den første feilen han gjorde, var å ikke holde seg på den mest sprekksikre delen av breen - på kanten.

Da han plutselig forsvant gjennom hullet i snøen, fik en av turvennene ringt nødtelefonen.  Det er langtfra noen selvfølge på Svalbard at det er mobildekning utenfor Longyearbyen.

 HER FORSVANT STEFAN:  Redningsmannskap framme ved snøhullet  studenten Stefan Schöttl forsvant rett ned. Foto: Sysselmannen på Svalbard.
HER FORSVANT STEFAN: Redningsmannskap framme ved snøhullet studenten Stefan Schöttl forsvant rett ned. Foto: Sysselmannen på Svalbard. Vis mer

Og det var tilogmed mobildekning 25 meter nede i isen.

- Stefan, er det deg?
- Først ringte noen fra gruppa. Men det var trangt og jeg hadde ikke mulighet til å få tak i mobilen. Etterhvert fikk jeg opp telefonen og ringt tilbake. Stefan, er det deg, spurte de. De hørte ikke meg, men skjønte at jeg var i live.

De første fem til ti metrene gikk i fritt fall, så ble det trangere og trangere.

Det var så trangt at han ikke kunne flytte føttene. Likevel greide han å nappe ut varme klær han hadde i ryggsekken der hun sto i «skrustikka» i to timer klemt mellom iskalde vegger - bokstavelig talt.

Vil ikke tilbake - ennå
- Først var jeg redd, men etterhvert ble jeg roligere. Jeg følte ingen smerte, og hadde mye adrenalin i kroppen. Det tror jeg er en viktig årsak til at jeg holdt meg rolig, forteller han til Svalbardposten.

Etter den dramatiske opplevelsen har han brukt mye tid på å bearbeide inntrykkene.

 LYKKEDAG - TROSS ALT:  Stefan Schöttl innser at han hadde flaks i alle bauer og kanter da snøen forsvant under skiene på breen. Foto: Eirik Palm, Svalbardposten.
LYKKEDAG - TROSS ALT: Stefan Schöttl innser at han hadde flaks i alle bauer og kanter da snøen forsvant under skiene på breen. Foto: Eirik Palm, Svalbardposten. Vis mer

- Jeg kommer til å fortsette med fjellsport.  Etter hvert vil jeg nok også ta en tur for å se området, men ikke ennå, sier 25-åringen, som takker redningsmannskapene og turvennene.  

 PÅ VEI OPP:  Redningsmannens hjelmkamera fanger dagslyset på vei opp av bresprekken. Foto: Sysselmannen på Svalbard.
PÅ VEI OPP: Redningsmannens hjelmkamera fanger dagslyset på vei opp av bresprekken. Foto: Sysselmannen på Svalbard. Vis mer