Stefar (64) i pedomiljø avslørte seg selv med bildebrev

Etter å ha blitt konfrontert med videoer som viser barnevoldtekter i Alvdal med publikum, tilsto stefaren (64). Men han påstår at overgrepene startet lenge før hans tid i miljøet.

PEDOMILJØ: Ifølge politiet har etterforskningen mot ti personer i Alvdal avdekket et lokalt pedofilt miljø som i en årrekke har begått overgrep mot fire forskjellige barn eller medvirket til de grove forbrytelsene. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
PEDOMILJØ: Ifølge politiet har etterforskningen mot ti personer i Alvdal avdekket et lokalt pedofilt miljø som i en årrekke har begått overgrep mot fire forskjellige barn eller medvirket til de grove forbrytelsene. Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||ALVDAL (Dagbladet): Med det samme utstyret som frilansfotografen (64) brukte til å lage innslag for blant andre TV 2, filmet han innenfor husets fire vegger gjentatte overgrep mens venner og slektninger av barna var tilstede.

To søskenpar har ifølge siktelsene mot ti personer i Alvdal blitt utsatt for overgrep i en årrekke fra de yngste var i 6-7-årsalderen. Minst ett av barna var ekstra hjelpeløst fordi hun hadde en alvorlig utviklingsforstyrrelse.

Barnas mødre, en far, en onkel og tre andre menn fra til dels samme nabolag er blant de siktede i saken som ryster Aukrust-bygda.

Voldtektsvideo Ved flere anledninger var det minst fire voksne tilstede samtidig. Noen av dem røykte hasj og drakk alkohol mens barn ble voldtatt eller utsatt for andre smertefulle overgrep. Stefaren skal i tillegg ha gjort lignende handlinger i ei campingvogn på eiendommen. 64-åringen var også den som dokumenterte de gruoppvekkende forbrytelsene med video og bilder.

- Man kan ikke unngå at det fester seg til netthinnen, sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen, som har sett noen av overgrepsfilmene som beviser at flere av de voksne var tilstede.

Reiestad Hansen representerer to av ofrene, og kaller omfanget graverende.

- Dette er ingen «vanlig» sedelighetssak med enkeltepisoder eller der kun mor eller far er overgripere. Vi kan slå fast at flere små barn har blitt utsatt for massive overgrep, gjentatte ganger og at det pågikk i flere år. Det at så mange personer som står barna nær er involvert, gjør det ekstra ille for dem, sier Reiestad Hansen.
 
Bildebrev Ingen utenom de involverte hadde anelse om hva som foregikk i eneboligen i Alvdal, før barnvernet 7. oktober i 2008 fikk et anonymt brev fra Spania. I konvolutten lå det to bilder av en 46 år gammel kvinne som hadde seksuell omgang med et av sine barn.

Da politiet avhørte moren ble det klart at det var eks-samboeren som hadde tatt bildene. Seinere har mannen bekreftet at det var han som sendte bildebrevet etter samlivsbruddet, trolig for å skaffe kvinnen problemer.

- Det kan også tenkes at han hadde begynt å se at noe galt hadde foregått og at dette brevet kunne stanse det, sier advokat Sverre Næss, stefarens forsvarer.

- Uforklarlig Nå har stefaren og moren (46) til to av barna tilstått noen av de verste overgrepene.

- Hun har erkjent store deler av siktelsen og tar dette veldig tungt. Hun sier det er helt uforklarlig at hun har gjort dette, men aksepterer at det har skjedd og er nå villig til å ta fengselsstraff og komme igang med soning så raskt som mulig, sier morens forsvarer, advokat Steffen Brandstad.

Sju-åtte andre skal ha vært til stede i forskjellige situasjoner og regnes som medvirkere, en mann ved at han hadde sex med den nevnte barnemoren mens barn måtte se på.

- Vi har avdekket et lokalt pedofilt miljø, der vi mener de siktede har utøvd alvorlige forbrytelser mot barn i form av seksuelle overgrep eller medvirkning til dette. Strafferammen for medvirkning er den samme som for selve utøverne, understreker politiadvokat Liv Heidi Bjerkmo i Hedmark politidistrikt..

Foreldrene i nabofamilien, som politiet vil tiltale for medvirkning sammen med en onkel (57) og en fjerde mann (63), nekter straffskyld i saken.

- Ikke hovedmann Overgrepsfilmene tok stefaren med seg til en middelhavsby i Spania, og det var først da politiet ransaket den spanske leiligheten i desember i fjor at omfanget i Alvdal-saken ble tydelig.

I leieboligen ble det funnet 120 stillbilder og 22 videoer med barn i seksuell aktivitet/posisjoner på en PC og på CD, kamerakasetter, DVDer og en minnepenn. Kripos har seinere brukt lang tid på analysere materialet, som også inneholder bilder av hunder sammen med overgrepsofre.

Selv har 64-åringen etter politiets oppfatning bidratt lite til oppklaring av saken. Han avviser fremdeles at han er hovedmannen, og hevder overfor politiet at det hadde utviklet seg et overgrepsmiljø blant andre siktede i Alvdal lenge før han kom inn i bildet. Angivelig brøt han ut av miljøet på eget initiativ i 2007.

- Jeg vil ikke utdype dette eller forhåndsprosedere saken på annen måte før den skal for retten, sier advokat Næss.

Det er ventet at Riksadvokaten i løpet av november vil tiltale seks personer. Det er satt av 15 dager til rettssaken på Hamar i januar. Tre andre siktelser vil enten ende som egne, mindre alvorlige tiltaler, eller bli henlagt. En 25 år gammel mann som er halvbroren til to av ofrene vurderer søksmål etter den siste utviklingen.

- Min klient har hele tiden stilt seg uforstående til siktelsen, og nå er det klart at han ikke er blant de seks som er i politiets innstilling til tiltale. Det har vært en belastning for alle involverte at det har tatt så lang tid å få avklart saken, sier advokatfullmektig Einar Holaker

Den tiende siktede døde av sykdom i vår mens etterforskningen pågikk.

RYSTET: Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen har sett noe av videomaterialet i beslaget og konstaterer at overgrepene er massive. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
RYSTET: Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen har sett noe av videomaterialet i beslaget og konstaterer at overgrepene er massive. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer