Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stefaren: - Det var som en brikke falt på plass

Stefaren til 16-åringen i Vågå-saken ble umiddelbart overbevist om at jenta snakket sant om Øygards overgrep.

- HUN SNAKKER SANT: 16-åringen som er den fornærmede i overgrepssaken har i dag fått massiv støtte fra flere nærstående i vitneboksen. Her er hun sammen med bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal . Foto: Øistein Norum Monsen
- HUN SNAKKER SANT: 16-åringen som er den fornærmede i overgrepssaken har i dag fått massiv støtte fra flere nærstående i vitneboksen. Her er hun sammen med bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal . Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Stefaren til jenta som skal ha blitt utsatt for en lang rekke overgrep begått av Rune Øygard vitnet i ettermiddag i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Stefaren er også søskenbarnet til Rune Øygard, og det var i vitnets bryllup med jentas mor - der Øygard var hans forlover - at ordføreren for første gang hilste på fornærmede.

- Vi hadde voldsomt sterk tillit til Rune og Reidun, forteller stefaren om perioden da jenta begynte å tilbringe stadig mer tid med ordføreren.

«Hun treffer statsministeren» Stefaren forteller at jentas mor ved flere anledninger var skeptisk til det voldsomme omfanget i kontakten med ordføreren, og at hun blant annet spurte mannen hva Øygard begrunnet alle reisene med.

-  Men Rune sa at hun treffer nye folk, at hun treffer statsministeren. Det var en form for lokking. Selv om mora var urolig ble jeg beroliget av Rune, sier stefaren.

Når hun kom hjem fra besøk hos Øygard, opplevde mor og stefar at det var vanskelig å få henne i tale.

- Samtidig tenkte vi at det ikke var så uvanlig at ei tenåringsjente hadde et dårlig forhold til foreldrene sine, sier stefaren.

- Falt på plass Stefaren var også involert i å ta seg av jenta den dagen da hun i fjor til slutt fortalte foreldrene om overgrep.

- Selv om det var helt uvirkelig, var dette som en brikke som falt på plass, sier han, og viser til en dårlig følelse mora og han hadde.

 - Vi følte at jenta slet med et eller annet uten at vi klarte å finne ut hva det var. Vi hadde på en måte slått oss til ro med at det bare var puberteten.

Stefaren mener han ville sett det på jentas oppførsel om hun ikke snakket sant da hun fortalte om at Øygard hadde forgrepet seg på henne.

- Da dette kom fram var det ingenting å tvile på. Det var et utbrudd der det absolutt ikke var grunn til å sette spørsmålstegn ved om var sant, sier stefaren.

- Vi er helt sikre Øygard tok kontakt med stefaren etter at mora i den dramatiske helga hadde ringt ordføreren for å si at «Du våger ikke å nærme deg jenta igjen». Øygard skrev til stefaren i en sms at han ikke «forsto noenting» av henvendelsen. Da de to deretter snakket sammen spurte stefaren direkte om han hadde delt seng med jenta.

- Da sa Rune at "antyder hun noe slikt så forstår jeg at dere reagerer", sier stefaren. Øygard skal ha sagt at den eneste gangen han hadde overnattet i samme seng var ved én anledning på grunn av plassmangel på ei hytte.

Stefaren sier han ble sint av måten Øygard tok kontakt med ham på etter at jenta hadde slått alarm.
Øygard har hele tiden nektet konsekvent foor å hatt noen form for seksuelle kontakt med jenta.

- Innerst inne visste jeg at Rune satt på samme sannheten som meg . Han visste inderlig godt hva som hadde skjedd, mener stefaren, som understreket flere ganger at han er overbevist om at jenta forteller sannheten.

- Anklager om seksuelt misbruk av et barn er det alvorligste en person kan få på seg. Hadde ikke vi vært sikre på at jenta snakket sant så ville vi aldri fulgt det opp, sier stefaren.

- Har utfordret en makt Stefaren forteller at han ble sjokkert da han fikk høre om hvilke rykter rettet mot familien som ble utløst av siktelsen mot Øygard.

 - Gjennom ryktespredning ble vi oppfattet som en familie som ikke klarte å ta vare på barna våre. En god del snudde oss ryggen. Vi forsto ingenting av hva vi hadde gjort eller sagt for å plutselig å få slike meldinger. Det siste halve året har det vært forferdelig tungt, sier stefaren.

- Har du noen mistanke til hvorfor dette har blitt verre?, spør bistandsadvokaten.

 - Vi har utfordret en makt som kanskje skal prøve å slå tilbake mot oss.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media