VISSTE IKKE: Christoffers mor hevder hun ikke skjønte at sønnen ble utsatt for vold.  Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
VISSTE IKKE: Christoffers mor hevder hun ikke skjønte at sønnen ble utsatt for vold. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

- Stefaren sa at han hadde falt på en lekekasse

Christoffers mor sier at hun ikke skjønte at sønnen ble utsatt for vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Christoffer Gjerstad Kihle ble bare åtte år gammel. I dag, omtrent åtte år etter at han døde, begynte ankesaken der hans mor står tiltalt for å ha passivt medvirket til hans død.

Hennes ektemann, Christoffers stefar, soner nå en dom på åtte år, som han fikk etter å ha blitt dømt for å ha forårsaket åtteåringens død.

Christoffers mor har i retten fortalt at hun ikke er skyldig i å passivt ha medvirket til sin sønns død, og at hun ikke forsto at Christoffer ble utsatt for vold.

- Blødde fra munnen Kvelden før Christoffer ble innlagt på sykehus, den 17. januar 2005, et par uker før han døde, oppdaget mora at sønnen hadde ukontrollerte hode- og tungebevegelser.

- Han klarte nesten ikke å holde hodet stille, sier hun.

- Vi ventet til dagen etter for å se om det ga seg. Neste dag dro vi til legevakta. Da spurte legen om det med hodet og tunga, og om det skulle være sånn. Jeg sa nei, og han ble innlagt. Hun forteller også at hun samme dag som Christoffer ble innlagt på sykehus, fikk en telefon fra sin ektemann.

- Stefaren fortalte at han plutselig hadde hørt et brak fra Christoffers rom, og at Christoffer satt på gulvet da han kom inn. Han sa at Christoffer hadde falt på en lekekasse, og at det var tydelig at han hadde slått seg, han blødde fra munnen, forteller mora.

Hun forteller at stefaren deretter fortalte at han hadde tatt med seg Christoffer inn på badet, for å vaske vekk blodet, og da falt Christoffer igjen, denne gangen på et tørkestativ.

Senere samme kveld dro de på legevakta med Christoffer, og han ble lagt inn. Det har tidligere kommet fram at Christoffer da hadde et langt kutt i ryggen og hevelse i ansiktet.

Da han kom på skolen dagen etter ble han sendt hjem igjen. En SFO-ansatt fortalte at hun ikke kunne skjønne at han ble sendt på skolen med slike skader.

Søvnproblemer Hun forteller også at hennes sønn fikk problemer med å sove om natta like etter at stefaren flyttet inn sammen med dem.

- Christoffer la seg rundt klokka åtte, og så kunne han våkne en til to timer senere, forteller hun.

Hun sier at det stort sett var stefaren som gikk inn når Christoffer våknet om natta, men at hun også av og til gikk inn. Da satt han ofte på senga, og hun husker ham som rolig. 

Hjemme hos sine besteforeldre sov han gjennom natta.

DREPT: Christoffer Gjerstad Kihle (8) (bildet) ble funnet død og stefaren ble siktet og funnet skyldig.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DREPT: Christoffer Gjerstad Kihle (8) (bildet) ble funnet død og stefaren ble siktet og funnet skyldig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg husker at jeg tenkte "hvorfor vil han ikke sove? Er han urolig, eller er det noe han tenker på? ", forteller mora.

Hun spurte gutten hvorfor han ikke fikk sove, og da fortalte han at han var urolig.

Søvnproblemene fortsatte fram til han døde 2. februar 2005. 

Da det ble tatt ut tiltale mot moren, skrev riksadvokaten at mora må ha fortstått hva sønnen ble utsatt for.

- Som mor fikk hun dermed en plikt til å handle for om mulig å forhindre nye voldshandlinger, skriver Riksadvokaten.