Steg for steg, krise for krise

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  EU vandrer videre, steg for steg, fra krise til krise, sånn er visst den europeiske natur. Ti timer på overtid natt til lørdag, nær klokka tre på natta, kunne EU-president og britisk statsminister Tony Blair fortelle: «Vi har en avtale om lagtidsbudsjettet for årene 2007 til 2013.»

Ingen oppsummerte det bedre enn hans hovedmotstander ved denne korsveien, Frankrikes president, Jacques Chirac: «Enda engang er krisa løst. Europa marsjerer framover igjen.» EU har vært i indre krise fra velgerne i Frankrike og Nederland avviste EUs grunnlov sist sommer, og det fortsatte med en bitter strid om langtidsbudsjettet under Luxemburgs presidentskap.

  •  Når britene og Blair til slutt greide å hale i land et forlik, er det en seier med bismak av nederlag for det britiske presidentskapet. Men sammenbrudd i forhandlingene ville ha vært enda verre for Blair. Nå endte det med et budsjett på 862,363 milliarder euro, eller 1,045 prosent av EUs beregnede brutto nasjonalinntekt. Det er en del mer enn det «stramme» budsjettet på 1,03 prosent av BNI Blair ville ha som innledning til sin drøm om å modernisere EUs økonomi, bort fra kostba- r landbruksstøtte i Frankrike og inn i en globalisert økonomi. Samtidig ga britene fra seg 10,5 milliarder euro, rundt 20 prosent, av den omstridte britiske «rabatten» i medlemskontingenten, som britene fikk i 1984 fordi landet fikk så lite ut av landbruksstøtten.
  •  Til gjengjeld måtte Frankrike godta «full og omfattende» gjennomgang av langtidsbudsjettet i 2008-2009, noe som i klartekst betyr full gjennomgang av landbruksstøtten. I tillegg godtok Paris å åpne døra for forhandlinger med Makedonia om medlemsskap.

Polens statsminister, Kazimierz Marcinkiewwicz, ropte «Ja! Ja!» da forliket var i havn, for Polen er vinneren med 4 milliarder euro ekstra i utviklingshjelp. Men den største seierdama er nok forbundskansler Angela Merkel, som under sin svenneprøvre som statskvinne spilte en nøkkelrolle i kulissene.

  •  EU går videre som et vandrende forlik.