Steike for en sommer!

TRONDHEIM (Dagbladet): I Midt-Norge har de hatt varmeste mai, juni og juli siden meteorologiske målinger startet i 1870!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Herlig! jubler badende, isspisende og øldrikkende trøndere, som i går kunne nyte årets 47. sommerdag (dager med en makstemperatur på over 20 grader).

- Det har vært en veldig spesiell sommer. Vi har gått i shorts helt siden i vår, smiler Camilla Herstad, som koste seg med datteren Mari (1) i Ringvebukta i Trondheim.

Mot normalt i nord

Gudmund Dalsbø ved Meteorologisk institutts klimaavdeling sitter med tall som viser at vi har hatt en varmere sommer enn normalt over hele landet.

Middeltemperaturen for Norge som helhet har vært 1,9 grader over normalen i perioden mai- juli.

- Normalen er en gjennomsnittsverdi som er beregnet over 30 år fra 1961 til 1990, forklarer Dalsbø.

Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal har vært inne i den samme varmebølgen, og kan så langt vise til rekordvarme.

I Nord-Trøndelag og Nordland har middeltemperaturen vært 3 grader over normalen, mens den i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal har vært henholdsvis 2,7 og 2,6 grader høyere enn normalt.

- Det meste av Møre, Trøndelag og Nordland hadde sin varmeste mai- juli siden meteorologiske målinger startet omkring 1870, sier Gudmund Dalsbø.

Oslo: Våtest siden 1937

I Oslo/Akershus har det også vært varmere enn normalt denne sommeren, til tross for at det har regnet veldig mye. Hovedstaden hadde faktisk sin sjette våteste juli siden 1937.

På Vestlandet har middeltemperaturen vært 1,9 grader over normalen i perioden mai- juli, mens den på Sørlandet har vært 1,2, Østlandet 1,3 og i Troms/Finnmark 1,7 grader høyere enn normalt.

August, du skjønne milde

For den som liker varme, har også august begynt veldig bra.

I Bergen har de så langt denne måneden hatt en snittemperatur på 22,9 grader. Snittet beregnes ut fra temperaturen hele døgnet, det vil si både dag og natt.

Oslo har i samme periode hatt en snittemperatur på 21,4 grader og Trondheim 17,7 grader.

Det ser ut til å bli mye varmt og fint vær også i dagene som kommer. Statsmeteorolog Pål Evensen sier det er ting som tyder på at finværet etter hvert vil stabilisere seg i de nordlige deler av landet. I sør blir det fortsatt bra, men litt mer usikkert for de aller sørligste delene av landet fra førstkommende helg.

Høst uten storm og kulde?

I fjor hadde store deler av Norge en fin høst, der månedstemperaturen i oktober var varmere enn normalen i mesteparten av landet. Men selv om det var varmere enn normalt, var det også mer nedbør enn det pleier å være.

Verken Meteorologisk institutt eller Storm Weather Center vil spå så langt fram som til høsten.

- Nord-Europa er et av de vanskeligste områdene, fordi været er veldig skiftende. Det eneste vi kan se på, er engelske sesongvarsler, som sier at juli, august og september samlet ser ut til å bli noe varmere enn normalen, sier leder for klimaavdelingen ved Meteorologisk institutt, Bjørn Aune.

Så langt har britenes prognoser slått til. Men varmen i juli og begynnelsen av august kan like gjerne bety at september blir kaldere som at finværet holder seg. Så da er det bare å håpe.

DEILIG: Godt med noe kaldt i den midtnorske rekordvarmen, synes Torarin (5) og Erlend Lorvik (7) i Korsvika i Trondheim.
TRIVELIGE TRØNDELAG: Camilla Herstad koste seg sammen med datteren Mari (1) i Ringvebukta i Trondheim i går. Bortsett fra to uker i Danmark har de tilbrakt hele sommeren i rekordvarme Trøndelag.