Steile fronter etter Støre-kritikk

Beskyldningen hagler etter at at mindretallet i kontrollkomiteen rettet beinhard kritikk mot utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

HARDE FRONTER: Ap's kontrollkomitemedlem, Martin Kolberg, og leder for kontrollkomiteen, Anders Anundsen (Frp), er ikke akkurat enige i Tschudi-saken. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
HARDE FRONTER: Ap's kontrollkomitemedlem, Martin Kolberg, og leder for kontrollkomiteen, Anders Anundsen (Frp), er ikke akkurat enige i Tschudi-saken. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB): Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre står sammen om et forslag om kritikkvedtak mot utenriksministeren når saken skal behandles i Stortinget til uken.

- Dette er hakket under mistillit. Vi mener det er sterkt kritikkverdig at utenriksministeren ikke fikk vurdert sin habilitet i forkant av at departementet bevilget penger til nordområdeprosjektet, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp).

Habilitetsvurderingen burde ha funnet sted fordi ideen til prosjektet kom fra Støres barndomsvenn Felix Tschudi og fordi Tschudi er styreleder, mener de tre partiene.

Sterke fronter - Dette er tilløp uten hopp, sier Arbeiderpartiets Martin Kolberg.

Han mener at kritikken av Støre er grunnløs og at dette kommer klart fram i kontrollkomiteens behandling av saken.

- Under høringen ble det kjørt hardt på at det var et nært forhold mellom Støre og Tschudi, blant annet var det mye snakk om disse 17. mai-middagene. Nå er alt rundt disse middagene fjernet, fordi de vet at de er på tynn is. Dette har vært en politisk prosess med sikte på å skade utenriksministeren, sier Kolberg.

- Grunnleggende feil, svarer Anundsen.

- Vi mener det er veldig godt dokumentert at det er så nære relasjoner mellom Tschudi og utenriksministeren at han burde fått sin habilitet vurdert, fortsetter han.

Begge viser til innstillingen som de mener underbygger deres syn.

Forskjellsbehandling Høyres Per-Kristian Foss sier til NTB at Kolbergs forsvar for Støre neppe er tilfeldig.

- Jeg har inntrykk av at regjeringspartiene slutter rekkene noe tettere fordi det snakk om Støre. Det er betydelige forskjeller mellom denne saken og det som skjedde med Audun Lysbakken (SV). Men en mulig kommende leder i Arbeiderpartiet er kanskje mer verdt enn en statsråd fra SV, sier Foss.

- Jeg registrerer at den politiske retorikken og forsvarstaktikken er langt sterkere nå enn hva den var i Lysbakken-saken. Da opptrådte jo SV egentlig eksemplarisk, sier Anundsen.

KrF stiller seg bak deler av kritikken, og mener at Støre burde ha fått sin habilitet vurdert. Partiet stiller seg imidlertid ikke bak bruken av ordet «kritikkverdig».