Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Steile fronter i Arbeiderpartiet

Partileder Thorbjørn Jagland har bestemt seg for å kjøre hardt: Staten skal overta sykehusene og bli egne selskaper. Et mindretall i sentralstyret mener sykehusene skal drives av fylkeskommunene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed går det mot delt innstilling fra sentralstyret på en av de viktigste sakene landsmøtet i Ap skal ta stilling til. Sentralstyret får først i dag partiledelsens innstilling. Men et mindretall i sentralstyret gjorde det før helga klart at dersom partiledelsen står fast på statlig overtaking av sykehusene, kommer det et motforslag. Dermed vil sykehusstriden rase fram til landsmøtet i november.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene fra fylkespolitikere og sentrale stortingsrepresentanter i Ap har vært usedvanlig sterke. Men en reform av sykehusdriften er en av byggesteinene i Jens Stoltenbergs fornyingsprosjekt, og Stoltenberg har lovet opprydding i løpet av to år. Dermed må partiledelsen bruke all sin autoritet fram mot landsmøtet til å få dette gjennom.

Forslaget går ut på at staten overtar eieransvaret for sykehusene, som blir egne selskaper og egne rettssubjekter.

Omfattende reform

Hva fylkeskommunens skjebne blir, er ennå uklart, men den kommer neppe til å bestå lenge som i dag. Det er på det rene at partileder Thorbjørn Jagland i dag vil legge fram en omfattende reform som berører alle tre beslutningsnivåene: kommunene, fylkeskommunene og staten.