Steile fronter i staten

De statsansatte får blankt nei til et ekstra lønnsløft på grunn av lavere lønnsutvikling enn ansatte i private bedrifter. Forhandlingene står foreløpig i stampe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne står samlet bak kravet om at de statsansatte trenger et ekstra løft for å ta igjen noe av lønnsforspranget til ansatte i private bedrifter.

Derfor leverte de tre hovedorganisasjonene onsdag et tariffkrav til staten med en økonomisk ramme på 4,75 prosent. Det tilsvarer en lønnsøkning på mellom 15.000 og 20.000 kroner i året, noe som er vesentlig mer enn ansatte i private bedrifter har fått.

– Dette er prisen for det lønnsmessige etterslepet de statsansatte har hatt i forhold til ansatte i industrien de siste årene, mener forhandlingslederne for de statsansattes organisasjoner.

Ikke snakk om etterslep

Men statens forhandlingsleder Jørn Skille vil ikke høre snakk om noe slikt etterslep.

– Ser vi lønnsutviklingen over en 10-årsperiode er etterslepet lik null. I løpet av denne perioden sett under ett har de ansatte i staten ikke hatt dårligere lønnsutvikling enn sammenlignbare grupper i private bedrifter, sier Skille.

På spørsmål om hvor store lønnstillegg staten vil gi sine ansatte i år, svarer forhandlingslederen kontant:

– Den økonomiske rammen er i virkeligheten gitt. Den er på 3,3 prosent, altså det samme som ble resultatet av frontfagoppgjøret for industrien.

Skille ser overhode ikke behov for noe særskilt lønnsløft for de statsansatte i år, blant annet fordi staten ikke har noen problemer med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft.

Dermed står frontene steilt mot hverandre foran forhandlingsinnspurten i statsoppgjøret fredag kveld. Høyst sannsynlig ender det med brudd. I så fall går oppgjøret til mekling, som vil skje i siste halvdel av mai.

Tøft i kommunene

Men om det foreløpig virker fastlåst i staten, blir ikke forhandlingene mindre problematiske i oppgjøret for de kommuneansatte. Det gjelder ikke minst de mange sinte og frustrerte lærerne.

Onsdag la kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS fram et nytt og revidert tilbud. Det inneholdt et generelt lønnstillegg på én prosent og heving av minstelønnssatsene

Forhandlingene fortsetter torsdag og fredag. Men også i dette oppgjøret går det nok mot forhandlingsbrudd og mekling. (ANB)