KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken vil ha muligheten til å stoppe tiltak. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken vil ha muligheten til å stoppe tiltak. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Steiler etter coronanotat

SV-leder Audun Lysbakken mener at regjeringens makt må begrenses kraftig. Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen advarer mot hastearbeid.

Publisert

Mandag offentliggjorde Helse- og omsorgsdepartementet et høringsnotat om forslag om endringer i smittevernloven. I samme notat utredes også myndighetenes adgang til å innføre portforbud.

Allerede to dager seinere gikk fristen for å levere innspill ut, noe regjeringen selv omtaler som en svært kort høringsfrist.

Nå går SV-leder Audun Lysbakken ut i Dagbladet og advarer mot regjeringens makt.

- Denne saken viser at det er på tide å begrense regjeringens fullmakter kraftig, sier Lysbakken til Dagbladet og fortsetter:

- Det er helt feil at de skal kunne innføre portforbud på egen hånd. Det betyr ikke at den type tiltak ikke kan bli nødvendig. Jo lengre krisa varer, jo mer tydelig blir det at smittevernloven ikke er tilpasset ei langvarig krise.

corona-smittede i Norge
Dagbladets corona-oversikt

Advarer mot hastearbeid

Jussprofessor ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, advarer regjeringen mot å forhaste seg.

- Problemet er at dette skjer utrolig fort og med korte høringsfrister. Dette gjør det vanskelig å holde oversikt. Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor man ikke kan bruke et par uker på dette, nå som situasjonen er under kontroll, sier Marthinussen til Dagbladet og tilføyer:

- Slikt arbeid må gjøres skikkelig. Dette høringsnotatet er ikke utarbeidet skikkelig. Det er et notat som vitner om hastearbeid, og fristen for innspill er altfor kort.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Konsekvenser

Jussprofessor Marthinussen mener at regjeringens lovendringer legger opp til å forenkle prosedyrer som gir rettssikkerhetsgarantier.

- Jeg frykter at vi ikke forstår konsekvensene av det vi driver med. Dersom dette ikke behandles grundig nok, så risikerer vi at mennesker blir utsatt for overgrep fra myndighetene. Dette ved at lovgivningen gir utilsiktede virkninger, eller at man ikke har sett at lovgivningen går for langt.

Lysbakken synes kritikken er alvorlig.

- Det er en alvorlig kritikk, som vi må lytte til. Derfor er ikke tiden inne for hastebehandling. Nå er det på tide at vi tar oss tid til en ordentlig debatt om hvilket lovverk vi skal videreføre.

PINLIG: Statsminister i Nederland, Mark Rutte, ber folk om å slutte med håndhilsing, men det er ikke alltid så lett å huske det selv. Reporter: Christian Wehus. Video: AP. Vis mer

Forslag

SV-lederen understreker at han ikke vil stramme inn regjeringens muligheter til å sette inn tiltak på kort varsel ved behov. Men han fremmer et forslag om at saker skal sendes til Stortinget umiddelbart i etterkant.

Forslaget fremmes sammen med partifellene Petter Eide og Nicholas Wilkinson.

- Vi vil ha mer kontroll og åpenhet, og et flertall må ha mulighet til å stoppe tiltak dersom de går for langt. Det vi har lært av denne krisa, er at mange av beslutningene er politiske, og ikke nødvendigvis anbefalt av fagfolk.

- Viktige politiske beslutninger, som er knyttet til folks rettigheter, bør støttes av et politisk flertall.

ÅPNER: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) åpner skolene fra 2. juni. Video/Foto: NTB Scanpix Vis mer

Høie svarte

Dagbladet spurte helseminister Bent Høie om høringsnotatet onsdag. Helseministeren sier at de ønsker å ha hjemmel for å videreføre tiltak lengre enn hva smittevernloven typisk tillater.

- Det er ikke snakk om andre tiltak enn de som vi har sett til nå, og ytterligere tiltak som for eksempel portforbud, som også har vært aktuelt. Dette gjør vi nettopp for å ha den type tiltak i beredskap dersom man kommer i en annen situasjon enn vi befinner oss i nå, sa Høie til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer