SKATTEFORSLAG: Stein Erik Hagen mener at eierne av unoterte aksjer får en enorm skatterabatt i forhold til markedsverdien. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
SKATTEFORSLAG: Stein Erik Hagen mener at eierne av unoterte aksjer får en enorm skatterabatt i forhold til markedsverdien. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer

- En skatt på forventninger om framtida

Stein Erik Hagen gir politikerne privat skatteforslag

Stein Erik Hagen har gitt opp både fjerning av formuesskatt og formuesskatt på arbeidende kapital. Nå vil han ha lik beskatning av børsnoterte og unoterte aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Stein Erik Hagen vil børsskatten til livs, og markedsfører nå et privat skatteforslag utarbeidet før Petter Stordalen i forrige uke lanserte et identisk forslag, skriver Finansavisen.

- Formuesskatt på arbeidende kapital bør være null, men dette er det ikke flertall for på Stortinget. Derfor er Petter Stordalens forslag om lik skatt på børsnoterte aksjer som unoterte meget godt, sier Hagen til avisen.

De to milliardærene er nå så enige at Hagen etter Finansavisens oppslag om Stordalens forslag til kjempekutt i formuesskatten, ifølge avisen sendte ham sitt eget private, rykende ferske skatteforslag som han i disse dager lanserer for politikere og andre interessenter.

Mer sparing i aksjer

Finansavisen har fått tilgang til deler av forslaget fra Hagen, som innebærer at børsnoterte aksjer må verdsettes til bokført nettoformue slik tilfellet er med unoterte aksjer – ikke til full markedsverdi på Oslo Børs.

- Vårt forslag vil føre til mer sparing i børsnoterte aksjer, hvilket ville gitt næringslivet økt tilgang på kapital, sier Hagen.

- Poenget er å verdsette aksjer på samme måte. Nå er det helt vilkårlig der det ikke er attraktivt å eie børsnoterte aksjer. Bare se på aksjonærlisten i Orkla. Det er ikke mange nordmenn der – det er nesten ingen, sier han, og påpeker at Hagen-familiens Orkla-verdier er eiet via datteren Caroline som er bosatt i Sveits.

Tap for staten

Hagen påpeker overfor avisen at ved å sette ligningsverdien lik børsverdien, formuesbeskattes man av en forventet inntjening i fremtiden og ikke oppsamlet inntjening. Dermed får man svært høye verdier.

- Hvis man noterer en gründerbedrift til flere hundre millioner, har man ikke råd til formuesskatt uten å måtte selge. Men hvis man betaler formuesskatt av bokført egenkapital, vil det være håndterbart, sier milliardæren.

Hagen innser imidlertid at bruken av bokførte verdier i formuesbeskatningen vil gi provenytap for staten.

- På kort sikt vil det det, men summen for nyskapning og vekst vil oppveie tapet man får i det korte bildet, sier Hagen til Finansavisen.

Flere nyheter:

Kan gi rentesjokk, gullrush og børsfall
Disse fikk asylmilliardene
- De levde nærmest som koloniherrer der nede